Evropska plavalna zveza je precej spremenila sistem kvalifikacij. V nasprotju z dozdajšnjim turnirskim sistemom, ko sta se na EP uvrstili prvouvrščeni ekipi z vsakega turnirja, neposredno pa vse ekipe, ki so na zadnjem EP osvojile kolajne, in gostitelj turnirja, bodo reprezentance po novem igrale v šestih predtekmovalnih skupinah po dvokrožnem sistemu. Naslednji krog kvalifikacij bo dal udeležence evropskega prvenstva.

"Naše možnosti, da zaigramo na naslednjem EP, so velike. Kvalifikacije se začnejo že letos, zato je prišlo tudi do sprememb v igranju Jadranske lige, ki se bo igrala po enokrožnem sistemu in nato še finalni del. Do te spremembe je prišlo prav zaradi nove formule igranja kvalifikacij za EP," je povedal direktor slovenske članske reprezentance Dušan Lončarevič.

Izžrebali so tudi skupine za nastopanje v evropskih klubskih tekmovanjih. Čeprav bi se iz Slovenije v ta tekmovanja lahko prijavili štirje klubi, se je prijavil le državni prvak Rokava Koper. Ta bo prvi krog kvalifikacij za pokal LEN Trophy gostil v domačem bazenu od 8. do 10. oktobra. Ob Koprčanih bodo na turnirju nastopili še RN Fiorentina (Italija), Val Prčanj (Črna gora), AC Paok Solun (Grčija) in Orta Dogu Ankara (Turčija).