Najbolj pomanjkljivo zasedeni bodo ženski sprinti, kjer bo med drugimi manjkala dvakratna olimpijska prvakinja Nemka Britta Steffen, ki še ni našla prave forme po daljši bolezni, manjkale pa bodo tudi Nizozemke - obolela Ranomi Kromowidjojo, mlada mamica Marleen Vledhuis in poškodovana Inge Dekker, ki še kar okreva po poškodbi rame. Kljub omenjenim izpadom pa Nizozemci napovedujejo močno žensko sprintersko štafeto, ki naj bi se potegovala za eno od medalj.

Med ostalimi bo plavalna Evropa pogrešala tudi hrvaško plavalko Mirno Jukić, ki je nastopala za Avstrijo, a začasno prekinila zelo uspešno kariero, poslovila sta se velikana evropskega plavanja Rus Jurij Prilukov in Ukrajinec Oleg Lisogor. Zaradi družinske tragedije bo manjkala tudi največja hrvaška zvezdnica Sanja Jovanović, plavalka iz svetovnega vrha v hrbtnih disciplinah, srbski zvezdnik Milorad Čavić po operaciji hrbta še ni nared za najboljše dosežke. Skupaj bodo manjkali branilci naslovov v kar 14 disciplinah.

V ospredju bodo seveda tisti, ki se bodo potegovali za skupno kar 61 evropskih naslovov, med njimi 40 v bazenskem plavanju. Na četrtem evropskem prvenstvu v Budimpešti po letih 1926, 1958 in 2006 bodo svoj ugled med drugim branili slovita Italijanka Federica Pellegrini, Francoz Alain Bernard, Britanka Rebecca Adlington, Nemec Paul Biedermann in domači junak Laszlo Cseh. Vse te in številne druge bodo s prestola skušali zriniti dobro znani tekmeci.

Na zadnjih dveh prvenstvih so bili po številu zlatih medalj najuspešnejši tekmovalci iz Rusije, tudi tokrat pa bodo njihovi glavni tekmeci Italijani, Francozi, Nemci in seveda gostitelji Madžari. Prvenstvo pa čaka tudi presenečenja manjših reprezentanc in prihod novih zvezdnikov. Eden med njimi bi bil lahko mladi Francoz Yannick Agnel, mladinec, ki je letos s 3:46,28 dosegel najhitrejši izid v Evropi na 400 prosto.

Plavalci na EP v Budimpešti prvič spet v "starih kopalkah"

EP bo zanimivo tudi zaradi dejstva, da bodo plavalci po dveh letih "lovljenja" modernih visokotehnoloških kopalk vnovič nastopili v "starodobni" tekstilni opremi in letošnje EP bo razkrilo, kaj se je zgodilo s plavanjem ob menjavi opreme in dalo novo časovno orientacijo plavalcem in trenerjem za naprej.

Prav zadnje evropsko prvenstvo v Eindhovnu 2008 je bilo prvo prvenstvo visokotehnoloških kopalk, saj je tik pred prvenstvom proizvajalec Speedo predstavil takrat tako opevane kopalke LZR Racer, ki so postale izhodišče za leto in pol trajajoče tekmovanje proizvajalcev športne opreme v izdelovanju "najbolj plovnih kopalk", ki je ušlo izpod nadzora tako evropski kot mednarodni zvezi. Bolj kot trening in dosežki, je bil v ospredju lov za "pravimi", najhitrejšimi kopalkami.

Šele na zadnjem svetovnem prvenstvu lani v Rimu je Mednarodna plavalna zveza (Fina) naredila konec z norim tekmovanjem proizvajalcev in s 1. januarjem 2010 zahtevala vrnitev na tekstilne kopalke, moške omejila na razdaljo med pasom in koleni, za ženske pa zahtevala opremo, ki ne pokriva ramen in se prav tako ne spusti pod kolena. Predvsem s tekstilom pa naj bi se spet minimalizirala plovnost kopalk.

Zadnji dve leti sta dali več kot 200 svetovnih rekordov v velikih in malih bazenih. "Preživel" je le svetovni rekord Avstralca Granta Hacketta na 1500 m prosto iz leta 2001. V nasprotju z letoma rekordov novo leto 2010 še ni postreglo s prav nobenim najboljšim plavalnim dosežkom človeštva doslej, redki so tudi državni rekordi. Slovenija se v letu 2010 lahko pohvali le z enim članskim rekordom, ki ga je na 200 prsno postavila plavalka ravenskega Fužinarja Tanja Šmid in na EP s takšnim dosežkom napovedala tudi boj za sklepno tekmo osmih najboljših Evropejk v tej disciplini.

Tekmovanje na Margaretinem otoku, na Donavi med Budo in Pešto, se zanesljivo ne bo vpisalo v plavalne anale po številu rekordov. To pa prav nič ne bo zmanjšalo zanimivih bojev v športnem kompleksu Alfred Hajos, ki bodo dali najboljše evropske plavalce do naslednjega prvenstva čez dve leti.

"Agonija s kopalkami je na srečo končana, kar ne bo povzročilo manj razburljivih tekem. Sam računam, da bo za medalje treba plavati približno enako hitro kot pred dvema letoma v Eindhovnu, generalno gledano pa bodo izidi nekaj slabši. Rekordov ne bo prav veliko, kakšen pa morda vendarle," pa pred tekmo v zvezi s tem pravi slovenski selektor Roni Pikec.

Mnenja o prehodu na staro opremo so deljena. Večina plavalcev in trenerjev je pozdravila odločitev "svetovnih vodij plavanja". Tisti, ki so imeli od novih kopalk največ koristi, predvsem večji in močnejši plavalci, pa seveda menijo, da je plavanje z visokotehnološkimi kopalkami napredovalo, da se je razvoj rekordov že ustavil in predvsem, da bo zanimanje za plavanje upadlo, saj se bo število rekordov močno zmanjšalo. A vsi argumenti so nepomembni, saj sta krovni plavalni zvezi sprejeli odločitev o vrnitvi na tekstilno opremo.