Zaradi padca tečajev na Ljubljanski borzi je imel NFD 1 ID konec junija le še 185 milijonov evrov kapitala, kar je 21,5 milijona evrov manj kot konec decembra lani in trikrat manj kot pred začetkom finančne krize.

NFD 1 ID se bo moral sicer do konca prihodnjega leta preoblikovati v vzajemni sklad, vendar v družbi priprave na preoblikovanje očitno še vedno niso niti začeli. NFD 1 ID je namreč edina investicijska družba, ki svojega naložbenega portfelja še ni uskladila z zakonskimi zahtevami. Tako imajo še vedno več kot petino premoženja v netržnih naložbah, poleg tega imajo tudi preveliko izpostavljenost do delnic Krke in Nove Ljubljanske banke. Do konca prihodnjega leta bodo morali sicer v NFD 1 ID izpostavljenost do posamezne družbe zmanjšati pod deset odstotkov, pod to mejo pa bodo morali znižati tudi delež netržnih naložb.

Ker ima NFD 1 ID celotno premoženje investirano na slovenskem trgu kapitala, utegnejo imeti v družbi resne težave pri usklajevanju portfelja. Poleg tega, da bodo morali najti kupce za več nelikvidnih in netržnih naložb, bodo morali bistveno povečati tudi delež likvidnih sredstev, saj je po preoblikovanju pričakovati, da bodo številni delničarji svoje delnice oziroma točke vzajemnega slada prodali.