Po prepričanju Armstronga, ki se bori z dopinškimi obtožbami na svoj račun in je pred kratkim najel tudi strokovno pravno pomoč, skuša USADA na tak način priti do dokazov proti njemu. Kolesarjem, ki so jih ujeli pri nedovoljenem početju, ponujajo različne ugodnosti, tudi časovno skrajšanje prepovedi nastopanja, če bi v svojih izjavah obremenili sedemkratnega zmagovalca dirke po Franciji.

"USADA kolesarjem ponudi, da bo zamižala na obe očesi, če bodo s prstom pokazali na Armstronga. Najdejo tekmovalca, ki je užival doping, in mu rečejo: obtoži Armstronga, pa bo vse v redu, kazen ti bomo izničili," je teorijo predstavil Herman.

USADA si je doslej pri nekaterih dopinških primerih res pomagala s pričanji drugih športnikov, ki so obremenili svoje tekmece ali sotekmovalce, vendar je neposredno ovajanje po pravilih agencije prepovedano. Za zdaj se v vodstvu ameriške protidopinške organizacije tudi niso odzvali na Armstrongovo teorijo zarote.

Armstrong je po nedavni dirki po Franciji, ki jo je končal na zanj skromnem 23. mestu, sporočil, da v tej sezoni ne bo več nastopal. Tako bo imel več časa za pripravo obrambe v dopinški preiskavi, kjer je njegov glavni tekmec nekdanji sotekmovalec Floyd Landis. Ta je že večkrat javno obtožil Armstronga, da je uporabljal prepovedana poživila.