Pri zvezi UCI so dejali, da morajo najprej podrobno prevesti odločitev NAK, ki je v četrtek sporočila, da 33-letnega kolesarja ne bo kaznovala. "Naš pravni oddelek mora najprej razumeti, kaj je sploh napisano, nato pa dokument podrobno preučiti. Moramo se prepričati, zakaj je slovenska komisija sploh sprejela takšno odločitev," je dejal predstavnik UCI, Enrico Carpani.

Pri NAK pa so v četrtek namreč sporočili, da je Valjavcu v svojem zagovoru z vrsto pravnih, sistemskih in administrativnih argumentov uspelo izkazati zadosten dvom o očitani kršitvi pravil proti dopingu.

UCI se lahko na odločitev NAK pritoži le na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (CAS) s sedežem v Lozani. Kot je v četrtek pojasnil vodja oddelka za boj proti dopingu, Janko Dvoršak, je zoper odločbo NAK dovoljena pritožba v roku enega meseca. Glede na protidopinška pravila UCI in kodeks Svetovne protidopinške agencije (WADA) pa se stranke v postopku (UCI, NAK, športnik) in WADA lahko pritožijo na CAS.

Pri UCI so maja letos pozvali pristojne slovenske oblasti, naj raziščejo Valjavčev primer. Ugotovitev mednarodne zveze UCI o domnevni kršitvi predpisov proti dopingu je izhajala iz soglasne izjave senata neodvisnih strokovnjakov te zveze, da hematološki profil, ki vsebuje krvne vzorce športnika iz let 2008 in 2009, prepričljivo dokazuje, da ni nobene druge znane razumne razlage za športnikovo krvno sliko, kot te, da gre za uporabo prepovedanega postopka povečevanja prenosa kisika.

Poleg Valjavca sta se zaradi napačne slike v biološkem potnem listu morala zagovarjati še Jesus Rosendo in Franco Pellizotti. Italijanski olimpijski komite (CONI) je danes predlagal dveletni dopinški suspenz za Pellizottija.

Valjavca je sicer njegovo moštvo Ag2r-La Mondiale maja začasno suspendiralo in umaknilo iz ekipe za kolesarsko dirko po Italiji le nekaj dni, preden se je Giro začel. Valjavec, ki je bil leta 2008 deseti na Touru, je zanikal zlorabo prepovedanih poživil.