"Na podlagi odločitve senata disciplinske komisije s prvega zaslišanja (18. maja) je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) poleg strokovnega mnenja na obravnavi zagotovila prisotnost svojih dveh ekspertov s področja hematologije in svojega pravnega zastopnika. Svoje nove izvedence je pripravila tudi obramba Tadeja Valjavca, saj so na zaslišanju sodelovali strokovnjaki s področja hematologije, statistike in športnega treninga," je sporočil Janko Dvoršak, vodja oddelka za boj proti dopingu Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).

Primer domnevne kršitve protidopinških pravil, ki jih je UCI objavil 3. maja letos in z objavo predlagal disciplinski postopek zoper Valjavca, je bil sicer posredovan Kolesarski zvezi Slovenije (KZS), ki pa je na osnovi protidopinškega pravilnika NAK primer posredovala v obravnavo NAK.

V začetku maja je slovensko športno javnost pretresla novica o dopinški preiskavi, ki je oplazila tudi slovenska kolesarja. UCI je 3. maja sprožila postopek proti Valjavcu, Italijanu Francu Pellizottiju in Špancu Jesusu Rosenda Pradi zaradi nenormalnih odstopanj v krvnih vzorcih, odvzetih v okviru programa bioloških potnih listov. Vsem kolesarjem je bila izrečena začasna prepoved nastopanja na mednarodnih tekmovanjih.