Glede na pred kratkim opravljeno študijo, ki je zajemala več kot 300 tisoč ljudi, lahko podpora družine, prijateljev in sosedov za 50 odstotkov poveča posameznikove možnosti, da bo v starosti vitalen in zdrav. Družbena izolacija pa telesu ravno tako škodi kakor petnajst pokajenih cigaret dnevno ali alkoholizem.

Osamljenost zdravju povzroča tudi večjo škodo kakor pomanjkanje telesne vadbe in je dvakrat bolj nevarna kot debelost.

Ameriški strokovnjaki, ki so pod vodstvom dr. Julianne Holt-Lunstad z univerze v Utahu opravili raziskavo, pravijo, da bi morali pomanjkanje družbene podpore dodati na spisek dejavnikov, ki pripomorejo k predčasni smrti.

„Ko je nekdo povezan s skupino in se počuti odgovoren za druge ljudi, se občutek smisla in pomena prenaša tudi na večjo skrb za samega sebe in na manj tvegano življenje,“ je odkritja komentirala Holt-Lunstadova.

Raziskovalci so pregledali podatke od 148 predhodno opravljenih študij, ki so preučevale družbene mreže posameznikov in spremljale njihovo zdravje v obdobju sedmih let in pol. Sicer se niso ukvarjali s tem, ali so ljudje v „pozitivnih“ ali „negativnih“ odnosih s svojimi stiki, temveč le s številom ljudi, s katerimi so posamezniki redno v stikih.