Selektor Pikec veliko pričakuje od prsačev Matjaža Markiča, Emila Tahiroviča in Damirja Dugonjiča. "Pri slednjem računam, da bi se lahko boril tudi za odličje na 100 prsno. Peter Mankoč je še uganka, a izkušen plavalec, s številnimi odličji in, kot pravi, v Budimpešto ne bo šel le po finale, zato razumem njegovo stališče, obenem pa to pomeni, da se bo boril za medaljo, če bo potoval tja. Najboljšo formo pa je na državnem prvenstvu potrdila Anja Klinar in vemo, kaj pomenijo njeni izidi, če ji bo uspelo plavati svoje osebne rekorde," je "najbolj vroče" plavalce naštel Pikec.

Strateg slovenske vrste pravi, da Slovenija ob dobrem razpletu lahko osvoji tudi tri medalje in več: "Vesel pa bom, če bomo osvojili tudi samo eno, ki je nekakšen minimalen cilj. Nazadnje iz Eindhovna smo se vrnili z dvema. Z medaljo Petra Mankoča in odličjem Sare Isaković, a je na Saro v tem trenutku težko računati, saj ni v formi za medalje. Obenem smo se v Budimpešti že izkazali, saj je pred štirimi leti medaljo tukaj osvojil Matjaž Markič. Ob tem računam še na šest ali sedem finalnih nastopov, temu je denimo blizu Tanja Šmid, pa na čim več uvrstitev med najboljših 16, za mlade plavalce pa bodo zelo dobre tudi vse uvrstitve blizu polfinalu, tja do 20., 22. mesta in dosežki okrog osebnih rekordov."

Skrb zbujajoča je za Pikca forma pri Anji Čarman, ki je imela določen izpad treninga, a Pikec upa, da bo njegova varovanka z vsemi svojimi izkušnjami našla pravo formo in se z najboljšim letošnjim izidom borila za finale. Še bolj zaskrbljen pa je zaradi doslej najuspešnejše slovenske plavalke Sare Isaković, ki tudi drugo leto po odhodu na študij in trening na univerzo Berkeley v ZDA ne najde prave forme ter ne dosega izidov, s katerimi je bila strah in trepet tekmic.

"Sara tudi sama s svojimi nastopi ni zadovoljna. Seveda bi si želel, da se na sekundo ali dve približa svojemu osebnemu rekordu iz Pekinga, a je to glede na dosežke letos in zdaj nazadnje na DP na Ravnah v tem trenutku nerealno. Lani smo menili, da je padec dosežkov posledica prilagajanja na nov sistem, a zdaj se je to ponovilo tudi v tej sezoni. Sam mislim, da je njen bivši trener Miha Potočnik dokazal, da je eden najboljših trenerjev za srednjeprogaše na svetu in morda bi bilo dobro, da bi imel on za te ameriške trenerje kakšen seminar," je nekoliko v šali zaključil Pikec in nakazal, da gre pri Sari očitno za težave pri obsegu in kvaliteti treninga.

Nekaj težav ima tudi z Mankočem, ki se po mnenju nekaterih predolgo "samovoljno" odloča o nastopu na EP. "To je zdaj že redna praksa Petra Mankoča, kar se tiče nastopov v velikem bazenu. Z moje strani ima nekaj razumevanja, posebej po letošnji dolgi pavzi. Moja želja je, da nastopi in prav zato mu tudi dopuščam dodaten čas, da se odloči. Seveda pa to ni praksa, ki naj bi obveljala v reprezentanci, a je Peter v obdobju, ko gre proti koncu kariere in mu skušam omogočiti seveda zanj najboljše pogoje, obenem pa gre za plavalca z izjemnimi uspehi in ima zato nekoliko poseben status."

Selektor Pikec se je v pogovoru za STA dotaknil tudi mladinskega plavanja in izpostavil izjemne dosežke letošnje odprave na nedavnem mladinskem evropskem prvenstvu v Helsinkih, tudi zaradi nespremenjenih norm in spremenjene kopalne opreme. Po drugi strani pa priznava, da določen del uspešne mladinske vrste ne zmore takojšnjega prehoda v člansko. "Zdajšnji sistem je nekako naravnan prav k lažjemu, mehkejšemu prehodu kot v preteklih letih. Bistvo je, da plavalci ostajajo v širšem krogu reprezentance, kar pomeni tudi določeno finančno podporo s strani zveze. Menim, da je to prava pot, a to bomo videli morda čez leto ali dve." Bolj ga v tem trenutku skrbi moško plavanje, saj je pri mlajših opazen upad zanimanja za plavanje. "V preteklosti je bilo plavanje šport, ki je prvo prihajalo do selekcije otrok, a tudi drugje so spustili to starostno mejo in očitno se je ta slika spremenila, zato imamo v moški konkurenci nekaj generacijske luknje. Treba bo poiskati tudi izhod iz tega."