To je razvidno iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu Dnevnika. Ti razkrivajo, da je imel nekdanji prvi mož Istrabenza v največji slovenski banki sredi lanskega leta deponirana sredstva v višini 2,4 milijona evrov. Za primerjavo: omenjeni znesek je višji od vsote vseh Bavčarjevih bruto prejemkov med junijem 2002 in majem 2009, ko je vodil Istrabenzovo upravo. Bavčar je imel pri NLB odprt tudi tekoči račun, na katerem je bilo še maja lani dobrih 436.000 evrov.

Sodišče Bavčarju "zamrznilo" milijone

Po dostopnih podatkih Bavčar z denarjem, ki ga ima v NLB, od januarja letos ne more prosto razpolagati. Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč NLB odredilo, da Bavčarju ali komurkoli od njegovih pooblaščencev odreče izplačilo denarja do višine 21,68 milijona evrov. Tolikšna je po ugotovitvah kriminalistov znašala protipravno pridobljena premoženjska korist, ki naj bi jo z verižno preprodajo 7,3-odstotnega deleža Istrabenza septembra in oktobra 2007 ustvaril Bavčar.

Naj spomnimo, da gre za paket delnic, ki je bil še v začetku septembra 2007 v lasti Pivovarne Laško. Njen direktor Boško Šrot je omenjene delnice nato prenesel na podjetje Plinfin, ki ga je Pivovarna Laško za 7500 evrov prodala blejski Sportini. Ta ga je 1. oktobra istega leta prodala do tedaj neznanemu podjetju Microtrust, ki je za delnice Istrabenza plačal okrog 25 milijonov evrov.

Še isti dan je Microtrust delnice po skoraj dvakrat višji ceni (49,2 milijona evrov) prodal naprej mariborskemu Pominvestu, kmalu zatem pa so prek Poteze pristale na računih podjetij iz skupine NFD Staneta Valanta, ki so z Bavčarjevo Maksimo Holding podpisale sporazum o skupnem prevzemu Istrabenza. V zgodbi je pomemben podatek, da je bil Microtrust v času, ko je podjetje ustvarilo 25 milijonov evrov dobička, v poslu z Istrabenzovimi delnicami, v lasti Nastje Sušinskega, direktorja Bavčarjeve Maksime Holdinga in brata Kristjana Sušinskega, nekdanjega svetovalca za finance v Istrabenzu.

Iz Microtrusta dve nakazili za lastninjenje Istrabenza

Kam je torej Microtrust, ki je še leta 2006 ustvaril slabih 900.000 evrov prihodkov, naložil 25 milijonov dobička? Kot je razbrati iz dokumentov, je večina zneska, natančneje 21,68 milijona evrov, končala pri Bavčarju. Prvih 12 milijonov mu je Microtrust po ugotovitvah kriminalistov nakazal 24. novembra 2007. Le pet dni prej je uprava Istrabenza, ki jo je vodil Bavčar, zavrnila prevzemno ponudbo, ki jo je objavil Petrol in z njo ogrozil Bavčarjev dolgo načrtovani odkup Istrabenza. Bavčar je torej nujno potreboval denar za lastniško zaprtje vsaj kontrolnega paketa delnic Istrabenza. Rešilno bilko mu je ponudil prav Microtrust, ki je, sodeč po javno objavljenih bilancah leta 2007, neznani osebi ali podjetju posodil dobrih 12 milijonov evrov, kar je znesek, ki je skoraj enak nakazilu Microtrusta.

Še isti dan, ko je denar iz Microtrusta "priletel" na Bavčarjev tekoči račun v NLB, je tedaj še prvi mož Istrabenza dobrih pet milijonov evrov prenakazal na Nizozemsko. Natančneje, na račun tamkajšnje izpostave skupine Poteza Branka Drobnaka. S tem je poravnal kupnino za nakup podjetja FB Investicije, ki je prek Maksime Holdinga obvladovalo slabo četrtino Istrabenza. Bavčar je sicer podjetje uradno kupil že dvajset dni prej, 4. oktobra 2007, s formalizacijo lastništva v Istrabenzu, ki je ni razkril delničarjem, pa je prehitel tudi državo. Njuna sklada Kad in Sod sta tako le nekaj dni zatem Petrolu prodala tretjino delnic Istrabenza.

Preostali milijoni iz Microtrusta so bili na Bavčarjevem računu le deset dni - v začetku novembra je namreč FB Investicijam nakazal 6,5 milijona evrov v obliki posojila, ki ga je kasneje pretvoril v lastniški kapital. Po naših informacijah so kriminalisti posojilno pogodbo Bavčarju zasegli v preiskavi hiše njegove soproge v Murglah.

400.000 evrov "posojila" nadzorniku Istrabenza

Kot sumijo kriminalisti in tožilci, je Microtrust drugi obrok denarja v višini 9,7 milijona evrov Bavčarju nakazal v začetku februarja 2008. Za razliko od prve je novo tranšo razdelil na več delov. Največji del, 6,27 milijona evrov, naj bi v osmih transakcijah, ki jih je izpeljal v treh mesecih in knjižil kot posojilo, spet nakazal FB Investicijam.

Najmanj dve transakciji naj bi izpeljal tudi s svojima dolgoletnima tesnima sodelavcema: medtem ko naj bi direktorju FB Investicij Bojanu Finku konec oktobra 2008 nakazal 270.000 evrov, je Bojan Korsika v začetku novembra istega leta na svoj račun pri Factor banki prejel 400.000 evrov. Oba naj bi kriminalistom dejala, da jima je Bavčar denar posodil. Pri tem velja opozoriti, da je bil Korsika v obdobju izpeljave transakcije član nadzornega sveta Istrabenza, ki ga je vodil Bavčar. Medtem ko naj bi 43.000 evrov porabil za nakup zemljišč na območju Starega trga pri Ložu, kjer že ima v lasti nepremičnino, je 100.000 evrov porabil za nakup delnic NLB, februarja in marca 2009 pa naj bi skupaj dvignil 260.000 evrov.

Kako je Bavčarjev nekdanji svetovalec v Istrabenzu Kristjan Sušinski porabil preostalih 3,5 milijona evrov dobička, ki ga je nakazal Microtrust, je razvidno iz priložene sheme.

vesna.vukovic@dnevnik.si

primoz.cirman@dnevnik.si