Vlada bo namreč danes, dan po tem, ko je Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) odobrila sofinanciranje 1,2 milijarde evrov vrednega projekta v višini 200 milijonov evrov, obravnavala poročilo o poteku investicije v blok 6, ki ga je pred tednom dni prejela od Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Že pred časom smo razkrili, da omenjeno poročilo, ki ga je pripravil holdingov odbor za aktivni nadzor investicije, opozarja na več pomanjkljivosti pri vodenju projekta, med njimi tudi pri izračunu tako imenovane eskalacijske klavzule pri glavni tehnološki opremi, ki jo bo v Šoštanj dobavil Alstom. Gre za del pogodbe, ki določa, kako je cena omenjene opreme povezana z gibanjem cen barvnih kovin in drugih materialov na svetovnih trgih. V holdingu so sistemsko napako v metodologiji izračuna rasti cene opreme, ki trenutno znaša 698 milijonov evrov, prvič odkrili jeseni 2009, ob obnovljenih pogajanjih z Alstomom.

Ključe do Rotnikove prihodnosti na čelu TEŠ ima tako v rokah nova ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Ta bo vladi v primeru, da bo ocenila, da poročilo navaja razloge za Rotnikovo zamenjavo, to tudi predlagala HSE, kar naj bi se po zatrjevanju naših virov skoraj zagotovo zgodilo. Včeraj sicer ni bilo mogoče izvedeti, ali bo vlada holdingu naložila tudi razširitev poslovodstva TEŠ na več članov, v vsakem primeru pa bo okrepitve dobil nadzorni svet TEŠ, saj je to od holdinga zahtevala EBRD.

Odbor te banke je včeraj po dveh preložitvah vendarle odobril do 200 milijonov posojila za projekt gradnje šestega bloka termoelektrarne. Kot so sporočili iz EBRD, odobritev temelji na podlagi ugotovitev, da je projekt skladen z njeno politiko in mandatom. EBRD bo neposredno zagotovila sto milijonov evrov posojila, ostalo pa bo skupno posojilo EBRD in komercialnih bank. Za zdaj ni znana obrestna mera obeh posojil, ki je še pred mesecem dni znašala 7,8 odstotka, s čimer so bili nezadovoljni pri ministrstvu za finance.

Po trenutni finančni konstrukciji bo sicer levji delež financiranja (550 milijonov evrov) nosila Evropska investicijska banka (EIB), katere posojilo naj bi bilo zavarovano z državnimi poroštvi, o katerih bosta vlada in državni zbor odločala predvidoma jeseni. Poleg 200 milijonov evrov, ki naj bi jih posodila EBRD, bosta preostali denar (okrog 400 milijonov evrov) za gradnjo največje energetske naložbe v zgodovini samostojne Slovenije z lastnimi sredstvi in posojili zagotovila HSE in TEŠ.

primoz.cirman@dnevnik.si