Da projekt ni bil idealno voden, je minuli četrtek dejal tudi prvi mož Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Borut Meh. Tudi Rotnik je ocenil, da projekta ni mogoče idealno voditi, vendar ob tem zagotovil, da je bil voden v duhu dobrega gospodarja.

HSE je poročilo, ki obsega 146 strani, vladi skladno z junijskim sklepom vlade dostavil minuli četrtek. V HSE poročila, ki je opremljeno z oznako zaupno, doslej še niso komentirali. To bodo storili, če se bo vlada odločila drugače in oznako zaupnosti z dokumenta umaknila.

Predsednik vlade je sicer minuli teden dejal, da si bo vlada prizadevala za umik te oznake in za javno objavo gradiv. Ko bo ta odločitev sprejeta, bodo gradivo posredovali javnosti.

Omenjeno poročilo je, še preden ga je HSE poslal vladi, obravnaval tričlanski nadzorni svet Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki ga vodi Djordje Žebeljan. Takrat so nadzorniki sklenili, da bodo ponovno sklicali sejo, na kateri bodo odločajo o zaupnici Rotniku. Kdaj bo seja nadzornikov, Žebeljan v torek ni vedel povedati, dejal je le, da bo seja predvidoma prihodnji teden, zagotovo pa do konca julija.

Premier Pahor je sicer v torek ministrici za gospodarstvo Darji Radić in generalni sekretarki vlade Heleni Kamnar naročil, naj pripravita celovit arhiv vseh sklepov, poročil in korespondenc, ki v okviru pristojnosti HSE, vlade in DZ zadevajo Teš 6 od leta 2003 do danes.

Za to se je Pahor odločil, ker "meni, da je popolna transparentnost dosedanjih odločitev in razlogov ter vseh odgovornih za te, temeljni pogoj za boljše razumevanje dilem, ki jih sproža projekt Teš 6 in za nadaljnje odločitve v zvezi z njim".

Zaradi Teša 6 je Pahorju pred dnevni pisal tudi direktor direktorata za energijo na gospodarskem ministrstvu Janez Kopač. V pismu je med drugim ugotovil, da je za zamude in neprestane spremembe projekta gradnje Teša 6 kriv predvsem investitor sam, družba Teš. Investitor naj bi precej lagodno in dolgo pripravljal relativno nezahtevne projekte, slaba priprava projekta pa je posebej očitna pri pripravi in vodenju razpisa za dobavo in montažo ključne opreme.

Na Kopačeve očitke se je odzval Rotnik, ki je v pismu Pahorju poudaril, da je Teš 6 voden "premišljeno, odgovorno in vestno". Prav tako je po njegovi oceni Teš 6 voden "pošteno ter s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika in v dobri veri, upoštevajoč veljavne predpise".

Podporo projektu je v četrtek znova izrekel šoštanjski občinski svet, izgradnjo Teša 6 podpira tudi Mestna občina Velenje. Stališča do projekta bo na četrtkovi novinarski konferenci predstavil sindikat delavcev dejavnosti energetike v Tešu.