Kljub zmagi Pedrose je imela dirka na nemškem Sachsenringu le enega junaka. Rossi, ki so ga po padcu pred šestimi tedni in zlomu noge že vsi odpisali vsaj do konca poletja, je še enkrat dokazal, zakaj je tolikokrat postal svetovni prvak. Z izjemno voljo in kljubujoč bolečinam se je že pred desetimi dnevi vrnil v sedlo motorja, včeraj pa je spet štartal v elitni karavani in nazadnje mu je večina tekmecev kot ponavadi spet gledala v hrbet.

A tudi pot do Rossijevega četrtega mesta ni bila enostavna. Dirka je imela dva dela, saj so jo po devetih krogih zaradi težke nesreče prekinili. Francoz Randy de Puniet je padel, na njegov motocikel pa sta s polno hitrostjo naletela Španca Alvaro Bautista in Aleix Espargaro. Eden od motorjev je tudi zagorel, varnostniki ob stezi pa so imeli precej dela, da so tekmovališče očistili za drugi štart. De Punieta pa je doletela podobna usoda kot Rossija, saj si je po prvih podatkih zlomil nogo.

Po drugem štartu je bilo hitro jasno, da bo zmaga španska. Lorenzo na koncu ni bil sposoben boja za prvo mesto, tako da se je osredotočil le na ohranitev drugega in novih 20 točk, ki mu bodo v boju za naslov prišle še zelo prav. Še bolj zanimiv pa je bil boj za tretje mesto. Casey Stoner in Rossi sta v zadnjih krogih uprizorila nekaj lepih prehitevanj in na noge spravila svoje navijače. Ko je že kazalo, da bo Rossi ostal pred Avstralcem, je Ducatijev dirkač spet napadel prav v zadnjem zavoju in si priboril tretjo stopničko.

"Vesel sem, da sem spet v zmagovalni formi. Dirka je bila težka, ker smo morali dvakrat štartati. Ko smo začeli drugič, nisem imel najboljšega občutka, na koncu pa sem le premagal Jorgeja," je bil vesel Dani Pedrosa.

Prednost Lorenza v SP je ostala skoraj nespremenjena, zdaj ima 185 točk, Pedrosa pa 138, tretji je včeraj petouvrščeni Andrea Dovizioso s 102. Rossi, ki je zaradi poškodbe izpustil štiri dirke, je zdaj na šestem mestu s 74 točkami.

V razredu moto2 je doslej vodilni še utrdil vodstvo v skupnem seštevku. Toni Elias ima po tretji zmagi v sezoni že 42 točk naskoka pred tekmeci. Delo mu je olajšal Švicar Thomas Lüthi, ki dirke ni končal in je ostal pri 94 točkah. Elias se je v vodstvo prebil šest krogov pred koncem, ko je prehitel Andreo Iannoneja, na tretje mesto pa se je prebil Roberto Rolfo. Slednji je imel v zadnjem krogu precej dela s Fonsijem Nietom, vendar mu je uspelo ubraniti zadnje mesto na stopničkah.

Padec tik pred koncem in peta zaporedna zmaga Marqueza sta zaznamovala dirko v najšibkejšem razredu do 125 ccm. Španski dirkač je prvi v SP po letu 1997 in Rossiju, ki je v razredu do 125 ccm dosegel pet zmag zapored. Še dva kroga pred koncem je kazalo na zmago Pola Espargara, toda slednji je zapeljal na robnik, motocikel je zdrsnil in dirkača stresel iz sedla. Espargaro je grdo padel, na srečo pa ga ni zadel še Marquez, ki je vozil tik za njim. Po padcu najhujšega tekmeca je imel Marquez lahko delo, saj je Tomojoši Kojama na drugem mestu zaostal že 17 sekund. Tretji je bil domačin Sandro Cortese. Odstop Espargara je Marquezu omogočil tudi nekoliko večjo prednost v SP, zdaj vodi s 26 točkami naskoka.

Svetovno prvenstvo se bo nadaljevalo že ta teden v ameriški Laguni Seci, a le za tekmovalce razreda motoGP. Drugi bodo imeli poletne počitnice do sredine avgusta, ko bo dirka za VN Češke v Brnu.