Kolesarje na francoski pentlji je danes pričakala prva prava gorska etapa, ki je postregla s petimi vzponi, kar dva pa sta bila najvišje kategorije. Strokovnjaki so že pred etapo pričakovali, da bo ta trasa dala veliko odgovorov na vprašanje, kdo je letos glavni kandidat za skupno zmago.

Če razplet morda ni prinesel natančnih odgovorov o razmerju moči prav pri vrhu, saj je "v igri" še kar nekaj kolesarjev, ki jih čaka še precej težkih preizkušenj, pa je že dokončno jasno, da med tistimi, ki bodo na vrhu v Parizu, ne bo ameriškega zvezdnika Lancea Armstronga.

Za sedemkratnega zmagovalca "toura" so bili današnji vzponi pretežak. Pred glavnim vzponom je celo padel s kolesa, tako da so ga morali pomočniki, vključno z Janijem Brajkovičem, nazaj "pospremiti" v glavnino. Toda kmalu je postalo jasno, da Teksačan, ki je dejansko imel tudi veliko smole v etapi (dva padca ...), ne bo mogel slediti najboljšim.

"Za mano je zelo, zelo slab dan. Moji upi po zmagi so uničeni. Zdaj bom skušal le še uživati," je dejal 38-letni Armstrong, ki bo kljub vsemu le nadaljeval dirko. To pa bodo pri vrhu očitno krojili Evans, Schleck, Španec Alberto Contador in še kdo izmed tistih, ki so danes končali v ospredju. Skupina z vsemi favoriti se je oblikovala na zadnjem vzponu in začela lov na ubežnike.

Ti so kmalu postali plen "prvokategornikov". Dvanajst, trinajst kolesarjev se je znašlo v obračunu za etapno zmago. A od skupine sta se v zadnjih metrih "ločila" Schleck in Sanchez, v medsebojnem dvoboju pa je bil uspešnejši Luksemburžan.

Brajković "spremljal" nemočnega Armstronga

Slovenci od etape niso dobili veliko. Nekaj pozornosti je s kratkim pobegom na začetku etape požel Simon Špilak, ob koncu etape pa je bil skoraj ves čas na televizijskih ekranih tudi Brajkovič, ki pa je le spremljal povsem nemočnega Armstronga. Brajkovič je tako ciljno črto prečkal slabih 12 minut za zmagovalcem.

V skupni razvrstitvi ima po novem Evans - doslej vodilni Sylvain Chavanel je tako kot Armstrong povsem omagal - 20 sekund naskoka pred Schleckom, Contador na tretjem mestu zaostaja minuto in sekundo. Brajkovič je po novem 40. s 13:56 minute zaostanka.

Grega Bole (Lampre) je bil danes 120. (+27:49), Kristjan Koren (Liquigas-Doimo) 125. (+27:49), Špilak (Lampre) pa 165. (+32:34). Skupno je Koren 118. (+50:37), Špilak 178. (1:20:13), Bole pa 181. (1:22:26).

V ponedeljek je na dirki prost dan.