V skupnem seštevku francoske pentlje je vodstvo zadržal Luksemburžan Andy Schleck (Saxo Bank) pred lanskim zmagovalcem Špancem Albertom Contadorjem (Astana).

Cavendishu je na letošnji pentlji že uspel "hat-trick" zmag, potem ko je dobil še tretji ciljni sprint glavnine, skupaj pa jih ima na Touru v karieri že 13. Med sprinterji pa je spet prišlo do prerivanja, zato je žirija dirke že ukrepala. Najbolj jo je "skupil" prav Cavendishev moštveni kolega Avstralec Mark Renshaw, saj ga je žirija zaradi udarca med sprintom glavnine, ko je z glavo udaril novozelandskega tekmeca Juliana Deana, izključila s tekmovanja.

Televizijski posnetek je namreč pokazal, da je Renshaw, prvi pomočnik Cavendisha, v zadnjih 400 metrih sprinta kar trikrat z glavo skušal zadeti Deana, nato pa še zaustaviti Farrarja, ki se je skušal prebiti naprej po notranji strani. "Renshawa smo nemudoma diskvalificirali v današnji etapi, nato pa smo se odločili, da ga bomo še izključili z dirke," je dejal Jean-Francois Pescheux in dodal: "To je kolesarska dirka in ne gladiatorska arena."

"Mark Renshaw se je boril le za to, da ga ne bi drugi kolesarji povsem zaprli," pa je moštvenega kolega branil Cavendish, a to ni prav nič pomagalo, saj je žirija ostala neomajna.

Današnja etapa je bila pretežno ravninska in s tem naklonjena sprinterjem. Kljub visokim temperaturam - termometer je kazal več kot 30 stopinj Celzija - pa je Cavendish oziroma britanska raketa, kot ga imenuje domači tisk, v povprečju etapo vozil kar 39,2 kilometra na uro. Etapo je zaznamoval zgodnji pobeg treh kolesarjev, ki pa jih je glavnina ujela 17 km pred ciljem, ko je ritem povečal Schleck. Cavendish pa je potegnil okoli 300 metrov pred ciljno črto in zlahka premagal Petacchija za dve dolžini kolesa.

V času zmagovalca je na 68. mestu ciljno črto prečkal tudi Slovenec Janez Brajkovič (Radioshack), ki je skupno 35. (+21:34). Kolesarja Lampreja Grega Bole in Simon Špilak (oba +0:47) sta se zvrstila na 118. oziroma 119. mesto, Kristijan Koren (Liquigas) pa je bil danes 151. (+7:41).

Petkova 12. etapa bo nekoliko bolj razgibana, kolesarji pa bodo morali prevoziti 210,5 kilometra na jugovzhodu Francije med Bourg-de-Peageom in Mendom.