Zadnja alpska etapa, ki se je končala s spustom v Gap, ni prinesla sprememb na vrhu skupnega seštevka. Glavnina si je vzela "prost dan", v ospredju pa so bili tekmovalci, ki v skupnem seštevku nimajo možnosti za vidnejše uvrstitve. Vrh, rumena majica in razlike tako pred nadaljevanjem, v četrtek bodo kolesarji vozili pretežno ravninsko etapo od Sisterona do Bourg-les-Valenca, dolgo 184 km, ostajajo takšni kot pred današnjo etapo.

Skupno vodstvo je tako obdržal Schleck, ki je prišel v cilj z glavnino na 21. mestu. "Zelo vroče je bilo in mislim, da je večini kar ustrezalo, da se nismo preveč zagnali. Vsi še čutimo posledice prejšnje etape in tako smo z veseljem nekoliko popustili ritem," je na cilju priznal nosilec rumene majice.

Alberto Contador za njim zaostaja 41 sekund, za glavnima kandidatoma za zmago letošnjega Toura pa sta Samuel Sanchez Gonzalez (+ 2:45) in Denis Menčov (+ 2:58). Uvrstitve Slovencev so ostale približno enake. Na današnji etapi so vsi končali v času glavnine s 14 minutami in 19 sekundami zaostanka, Kristjan Koren je bil 18., Jani Brajkovič 37., Grega 89. in Simon Špilak 95. V skupnem seštevku pa je najboljši Brajkovič na 35. mestu (+ 21:43), 103. je Koren (+ 1:16:11), 168. Špilak (1:45:47), 170. pa Bole (1:48:00).

Glavnina se ni preveč obremenjevala z dogajanjem v ospredju. To je izkoristila skupina šestih ubežnikov, na koncu pa sta v boju za prestižno etapno zmago ostala le dva. Spretnejši in srečnejši je bil Paulinho, ki je s tem ekipi RadioShack priboril prvo zmago na Touru. Belorus Kirijenka je po sprintu v zadnjih 300 metrih za las oziroma le za nekaj centimetrov, kolikor je bil na ciljni črti hitrejši Portugalec, ostal brez velike zmage.

"O tem sem sanjal, odkar sem začel kolesariti. Veselim se zmage in mislim, da bodo tudi moštveni kolegi zadovoljni z razpletom. Prvi teden se nas je res držala smola in ta zmaga bo prava injekcija za našo moralo," je na cilju razlagal presrečni zmagovalec, moštveni sotekmovalec Armstronga in Brajkoviča. Američan, ki je pred Tourom naglas razmišljal o osmem naslovu najboljšega, je upe na skupno zmago pokopal v nedeljo, ko je zaostal preveč, da bi lahko še računal na preboj v ospredje. Tokrat pa je bil le 131, skupno je štiri mesta pred Brajkovičem. Za Paulinha je današnja zmaga daleč največji uspeh v karieri, doslej je bil pred leti le enkrat deseti na etapi španske pentlje.

Tisti člani ubežne skupine, ki niso zmogli moči za zadnji napad, ko se je karavana spustila z zadnjega gorskega cilja v Gap, so še vedno končali precej pred glavnino. Belgijec Dries Devenyns in Francoz Pierre Rolland sta zaostala poldrugo minuto, Mario Aerts še štiri sekunde več, Maxime Bouet pa dobre tri minute. Francozi so tako ostali brez etapne zmage na svoj državni praznik.