Tako kot Grega Bole (Lampre), Kristijan Koren (Liquigas) in Simon Špilak (Lampre) bolj stavi na uspeh v kakšni izmed etap, veliko pričakuje povsem od prologa in zahtevnih gorskih preizkušenj, za katere se je pripravljal v Planici.

Samozavesten Belokranjec je pred tedni dobil dirko Dauphine Libere. S tem si je zagotovil mesto za Tour, a glede na veliko številno zvezdnikov v ekipi ne tudi dovoljenja, da bi se na največji kolesarski preizkušnji boril za najvišja mesta. Tako bo moral v boju za osmo zmago pomagati predvsem Lanceu Armstrongu, če se bo zgodil kakšen nepredvidljiv dogodek, da Američan pade ali močno zaostane, pa najbrž tudi Leviju Leipheimerju in Andreasu Klödnu, ki imata v ekipi boljši status.

"Nisem užaljen, vesel sem in ponosen, da bom na največjem kolesarskem dogodku lahko pomagal Armstrongu v boju za njegovo osmo zmago. Moj čas šele prihaja, upam, da bom v naslednjih letih jaz tisti, ki se bo boril za visoko uvrstitev. Če letos ne bi dobil priložnosti za nastop, bi vsekakor razmislil o moji prihodnosti v ekipi Radioshack. Imam 26 let, če na Tour prideš prvič pri 30. letih, pri 31. ne moreš zmagati. A Dauphine mi je vendarle omogočil ta tako težko pričakovan debi," je dejal Brajkovič, ki letos ne vidi prav nobene možnosti, da bi lahko posegel med boljše v skupnem seštevku.

"Če bom dober v prologu, ki sicer ni moja specialnost, pričakujem, da bom dobil status tretjega pomočnika, kar bi mi odprlo možnosti, da lahko računam na kakšno odmevno etapno uvrstitev. V tem primeru mi na ravnini najbrž ne bi bilo potrebno pomagati, ekipa bi varčevala moje moči za vzpone. Tako bi lahko bil na klancu z najboljšimi. Vsekakor pa možnosti za uvrstitev med najboljših deset v skupnem seštevku nimam. S formo iz Dauphineja, ki sem jo zadržal, bi najbrž lahko prišel v deseterico, a moštvene cilje bom moral postaviti pred osebne. Ne pričakujte pravljice, na Touru pravljic ni," razmišlja kolesar iz Bojanje vasi, ki bo prvi odpotoval na Nizozemsko in Belgijo, na pot bo odšel že v torek. "To zaradi želje, da boljše spoznam nizozemske in belgijske ceste. Pričakujem namreč, da bo že v prvih etapah na slabih cestah mesarsko klanje, podobno, kot smo ga videli na Giru. Vsekakor je na luknje in druge prepreke treba biti pripravljen."

Slovenija ima poleg Brajkoviča letos še enega zmagovalca večdnevne dirke Pro Toura, Špilak je bil najboljši na dirki po Romandiji. A se te dirke ne da primerjati s Tourom, kar se zaveda tudi Prekmurec: "Dirka po Romandiji je bila maja. Konkurenca ni bila tako močna kot na Touru, moram pa tudi priznati, da poletni meseci zame niso najboljši. Veliko bolj mi ustreza mraz in dež. A vsekakor bom poskušal storiti vse, da bi zablestel vsaj v eni izmed etap," meni Špilak, ki se prav tako kot Koren omenja kot kandidat za visoko uvrstitev v seštevku mladih kolesarjev.

Tako kot njegov moštveni kolega Bole bo imel bolj ali manj proste roke, čeprav bo v moštvu tudi sprinter Alessandro Petacchi. A kot menijo v Lampreju, imajo druge ekipe (predvsem Columbia) boljše sprinterje oziroma njihove pomočnike, tako da ne bi imelo smisla Slovenca obremenjevati za sprinterski "vlak". Bole bo tako čakal na etape, kjer glavnih sprinterjev ne bo v ospredju, saj je najmočnejši, ko se za zmago bori 30 do 40 kolesarjev. Druga možnost za uspeh - po tihem upa na prvo slovensko etapno zmago na Touru -, bi utegnila biti na etapah, na katerih bo odločal skupinski sprint, a ne ravninski, ampak s ciljem na blažjem vzponu.

"Seveda računam na visoke uvrstitve, a če jih ne bo, ne bo tragedije. V zadnjem času sem v dobri formi, noge so dovolj močne za optimizem," zatrjuje Bole, zmagovalec ene izmed etap na dirki Dauphine Libere in dveh na dirki Po Sloveniji. Res lepi uspehi za tekmovalca, ki se je na začetku sezone težje poškodoval in je moral skoraj dva meseca počivati.

Četrti slovenski predstavnik in tretji debitant je Koren, ki si je prav tako kot Brajkovič in Bole vozovnico za Tour priskrbel na dirki Dauphine Libere, končal jo je na 15. mestu: "Ne vem natančno, kaj me čaka. Lahko rečem le, da so se mi uresničile sanje, ki sem jih sanjal kot otrok. Zavedam se, da bo težko, tudi jaz bom najbrž v vlogi pomočnika. Glavni cilj bo gotovo, da dirko končam."