Kot je spomnil, mora HSE do 15. julija vladi poslati dokumentacijo, ki je povezana predvsem z gospodarskim upravljanjem investicije. Ob tem pričakuje, da bo v študiji tudi pojasnjeno, ali so bile doslej storjene kakšne slabe poslovne odločitve in kdo je za njih odgovoren.

Premier je še dejal, da je prav on nekaj let po sprejetih prvih odločitvah glede investicije v Tešu znova začel zbujati pozornost javnosti glede te pomembne odločitve. "Ko sem se vrnil z vrha Evropske unije decembra leta 2008, kjer smo obravnavali priprave na koebenhavenski vrh, sem bil zaskrbljen, ali projekt Teš izpolnjuje okoljevarstvene ambicije, ki si jih svetovna politika zadaja v boju proti klimatskim spremembam," je spomnil Pahor in dodal, da vlada zaenkrat vidi potrebo po tem projektu, a mora biti upravljanje z njim bolj gospodarno kot doslej.

Dokončno besedo pri tem pa bo imel državni zbor, ki bo jeseni ob obravnavi energetskega načrta moral odgovoriti tudi na vprašanje o tem, ali bomo z investicijo nadaljevali, ali ne, je še dejal Pahor.

Ob tem je premier danes tudi povedal, da je v torek sprejel nekaj visokih predstavnikov civilne družne, ki so ga opozorili na nesprejemljivost omenjenega projekta, med njimi ministra za energetiko v prvi vladi in njegove somišljenike, vključno s Spomenko Hribar. Ti so ga opozorili, da bo skozi javno diskusijo vendarle potrebno odgovoriti na cel niz pomislekov, ki jih ima laična javnost glede upravičenosti tega projekta.