Josep Maria Carreras se je rodil v Barceloni, kjer je v 70. letih operno kariero začel v Gran Teatre del Liceu z vodilnima vlogama Ismaela v Nabbucu ter Gennara v operi Lucrecia Borgia. Stal je na odrih največjih svetovnih opernih hiš, kot so milanska Scala, newyorška Metropolitanska opera, opera v San Franciscu, londonska Kraljeva opera in Dunajska državna opera in nastopal na festivalih v Salzburgu, Aix en Provence, Edimburghu in Veroni.

Sodeloval je s priznanimi dirigenti, med drugim s Herbertom Karajanom, Claudiom Abbadom, Riccardom Mutijem, Lorinom Maazelom in Zubinom Mehto, ter s priznanimi režiserji, kot so Franco Zeffirelli, Jean Pierre Ponnelle, Giorgio Strehler, Luigi Comencini in Harold Prince.

Širše občinstvo ga je spoznalo ob boku Placida Dominga in Luciana Pavarottija v Treh tenorjih, ki so med letoma 1990 do 2003 koncertirali po vsem svetu. Njegov opus obsega več kot 60 oper, njegova diskografija več kot 150 posnetkov, 50 celih oper, oratorijev, pop in klasičnih recitalov.

Za svoje obsežno in izjemno umetniško delo je prejel številne nagrade, odlikovanja ter zlata in platinasta priznanja, med drugim glasbeno nagrado grammy leta 1991. Carreras je znan tudi po svojem izjemnem humanitarnem delu. Ustanovil je Jose Carreras International Leukemia Foundation, ker je za to boleznijo zbolel tudi sam. Njegovo borbo z levkemijo prikazuje z emmyjem nagrajena video-biografija "A Life Story".