Beryl Bainbridge je bila petkrat v ožjem izboru za najvišjo britansko književno nagrado, bookerja, kar ni uspelo nobenemu drugemu pisatelju. Bookerja pokojna pisateljica ni nikoli dobila, je pa zato prejela vrsto drugih nagrad, dvakrat nagrado whitbread.

Britanska kraljica Elizabeta II. ji je leta 2000 podelila ženski plemiški naslov - dama, ekvivalent naslovu vitez. V zadnjih 20 letih je Bainbridgova pisala zgodovinske romane, ki so se dobro prodajali, pišejo tuje tiskovne agencije.

Za ozadja teh romanov je jemala - krimsko vojno, prvo moderno pozicijsko vojno v 19. stoletju, usodno južnopacifiško ekspedicijo sir Roberta Scotta in potop Titanika. Bila je med prvimi, ki si je upala nekoliko smešiti lik Adolfa Hitlerja: leta 1978 je objavila knjigo "Young Adolf" (Mladi Adolf), v kateri 23-letni Hitler obišče sorodnico v Liverpoolu in si z Angleži skoči v lase.

Beryl Bainbridge se je leta 1934 rodila v Liverpoolu. Objavila je več kot ducat romanov, med njimi so "A Weekend With Claud", "The Bottle Factory Outing" in "Injury Time". V njih je pogosto črpala iz lastnih izkušenj. V mlajših letih je bila igralka v manjšem gledališču na deželi, doživetja je popisala v romanu "An Awfully Big Adventure". Objavljen je bil leta 1989, leta 1995 je na njegovi podlagi nastal film z Alanom Rickmanom in Hughom Grantom.