Pahor želi na srečanju preveriti, ali morda vendarle obstajajo možne pomoči gradbenemu sektorju, ne da bi s tem ogrozili tržno regulacijo tega sektorja. Po premierjevi oceni je gradbeništvo v letih 2007 in 2008 pregrevalo gospodarsko rast, zdaj pa zamrzuje gospodarsko okrevanje.

Vlada je sicer že sredi junija napovedala, da bo pripravila srečanje velikih in majhnih igralcev v gradbeništvu. Takrat je premier pojasnil, da bodo za pomoč gradbenemu sektorju odgovorni trije ministri, ki se bodo z gradbeniki sestali na dveh delovnih srečanjih, z namenom preučitve nekaterih njihovih predlogov, preden bo o njih odločala vlada.

Ukrepe pripravlja minister za okolje in prostor Roko Žarnić, ki je pred dvema tednoma z upravnim odborom Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije razpravljal o osnutku načrta ukrepov za spodbujanje pomoči gradbenim podjetjem.

Člani upravnega odbora zbornice so ocenili, da bi moral biti še večji poudarek v gradivu namenjen ukrepom na področju vzpostavitve diplomatske mreže v tistih državah, kjer se lahko pričakuje večja angažiranost slovenskih podjetij pri nastopih na tujih trgih, na primer v Libiji, Alžiriji in Kazahstanu. Ravno tako bi bilo treba po njihovem mnenju v tej zvezi zagotavljati sistemske pogoje za usposobitev bank in podjetij za pridobivanje garancij, povezanih s temi izvoznimi posli, ter pridobivanje zagonskih sredstev za take posle.

Minister Lahovnik pa je minuli teden izrazil prepričanje, da je za vlado ključno, da odpira vrata gradbenim podjetjem na nekatere tuje trge, potem pa je naloga teh podjetij, da skozi ta vrata tudi stopijo. Minister je takrat izrazil dvom o tem, da bi vlada pripravljala neko posebno bančno shemo za reševanje gradbenih podjetij.