"Nismo srečni v tej situaciji, a razumemo, da so razmere težke," je dejal državni sekretar. V zvezi s tem je opozoril, da se najbolj zamika prav najdražji projekt - nova ljubljanska urgenca. Po njegovih besedah je projekt zaradi določenih tehničnih težav že tako v zamudi, tako so lahko zamaknili njegovo izvajanje na naslednje leto. "A če naslednje leto ne bodo zagotovili 40 milijonov evrov, se bo ta projekt ustavil," je opozoril ob tem.

Polanka SD Julijana Bizjak Mlakar je opozorila na nekatera področja, ki jim rebalans jemlje sredstva - zbiranje krvi, zdravljenje z biološkimi zdravili - oboje je izpostavil tudi poslanec SDS Ivan Grill - ter varovanje zdravja delavcev. Zanimalo jo je še, čemu so namenjena sredstva na postavki odškodnine za osebe, ki so se okužile z virusom hiv, in za škodo po cepljenju.

Poslanec DeSUS Vasja Klavora je želel od predstavnikov ministrstva za zdravje izvedeti, kaj pomeni preprojektiranje urgence v Ljubljani, predvsem po vseh zapletih z gradnjo onkologije in pediatrije. Zanimalo ga je tudi, kakšna bo usoda načrtovanih urgentnih centrov po Sloveniji ter kaj je z investicijo Psihiatrične klinike Ljubljana za zdravljenje odvisnikov na posestvu Razori. "Zavedamo se, da je treba varčevati, a v medicini je včasih treba hitro ukrepati," je dejal.

Tudi Grilla je zanimala usoda projekta urgentnih centrov po državi. Izpostavil je predvsem investicijo v novomeški bolnišnici. Po njegovih besedah se v zadnjih dveh letih na področju investicij v zdravstvu ni veliko naredilo. "Slepite se, če mislite, da se bodo te investicije začele graditi v prihodnjem letu, ker teh sredstev ne bo, saj bodo razmere še manj ugodne kot letos," je prepričan Grill.

Marijan Križman iz vrst SD je vlado pozval k reorganizaciji krvodajalske dejavnosti, "da bo krvodajalstvo še naprej humanitarna dejavnosti, da ne bodo naši krvodajalci hodili v tujino za plačilo dajat kri".

Borut Sajovic iz LDS pa je na kritike poslancev SDS, da v tem mandatu ni bil zaključen še noben investicijski projekt v zdravstvu, opozoril, da se je že "v boljših časih" vedelo, da potrebujemo novo urgenco v Ljubljani, pa se to ni zgodilo. "Iz preteklih napak smo se morda kaj naučili in če se nove urgence lotimo bolj z glavo, bomo morda prihranili kaj denarja," je menil.

Eržen je poslancem glede krvodajalske dejavnosti pojasnil, da sedanji sistem ni učinkovit. Po njegovih besedah mora Zavod za transfuzijsko medicino poskrbeti za zaloge krvi in bo tudi ukrepal, če bi prišlo do ozkega grla. Glede odškodnin za okužene z virusom hiv pa je pojasnil, da gre za osebe, ki so se okužile pred letom 1986, ko se je začelo kri v Sloveniji testirati, in za katere je bilo ugotovljeno, da bi lahko bila za okužbo kriva transfuzija.

Poslancem je med drugim pojasnil, da so pred tednom dni v Bruslju dosegli dogovor, da se bo mreža urgentnih centrov po Sloveniji financirala tudi iz evropskih sredstev. V naslednjem letu bodo lahko ta projekt pospešeno nadaljevali. Grillu pa je glede novomeške urgence pojasnil, da projekt teče dalje brez zastojev.

Tadej Štular z ministrstva za zdravje je poslancem pojasnil razloge za zamik projekta ljubljanske urgence. Kot je pojasnil, so morali projekt reprojektirati, med drugim tudi zato, da so na streho objekta umestili heliport, saj sedanji sistem, ko helikopterji pristajajo na Roški in nato bolnika z reševalnim vozilom odpeljejo v UKC Ljubljana, dolgoročno ni primeren.

Klavora je glede Psihiatrične klinike Ljubljana pojasnil, da je zadeva trenutno v postopku pridobitve gradbenega dovoljenja, vprašanje pa je financiranje, projekt naj bi namreč po oceni zahteval okoli 600.000 evrov. Sredstva bodo poskušali zagotoviti, a to je le eden od projektov, investicije so povezane med sabo, je poudaril Štular.

Državni sekretar pa je opozoril še na to, da so bili mnogi projekti bolnišnic prerazkošno načrtovani glede na naše zmožnosti. "Vredno je počakati par mesecev, da ne bomo gradili novih pediatričnih klinik - z vidika potreb prebivalstva tak luksuz ni potreben. S sredstvi želimo ravnati racionalno, da bomo lahko zagotovili infrastrukturo povsod, ne le v Ljubljani," je še pojasnil Eržen.