Petra Nareks se je na tatamije vrnila v zmagovalnem slogu. Potem ko je bila z blazin dalj časa odsotna zaradi poškodbe kolena, izpustila je tudi aprilsko evropsko prvenstvo na Dunaju, si je za vrnitev v judo tekmovanja izbrala domačo tekmo in delo opravila brezhibno. Do finala je premagala Britanko Louise Renicks, Čehinjo Lucie Chytra in Nizozemko Mirando Wolfslag. V finalu se je spoprijela s Švicarko Kathrin Frey in zmagala po podaljšku z zlato točko.

"Sploh se nisem nadejala, da bom kako borbo zmagala, želela sem le, da si ne poškodujem kolena. Da bom pa na koncu zmagala, tega pa si sploh nisem upala pomisliti, ta zmagovalna stopnička je pika na i, še posebej pa sem vesela, da sem zmagala prav tukaj pred domačimi navijači, ki so me spodbujali," je po šestmesečni odsotnosti zaradi poškodbe kolena dejala Nareksova in dodala: "Zame zdaj ne bo premora, čakajo me priprave, saj sem letos že precej 'pavzirala'. Upam, da sem s to zmago izpolnila normo za nastop na svetovnem prvenstvu, vsekakor si v Tokiu želim nastopiti."

Tudi Drakšič je nastopil v skladu z načrti in v močni konkurenci, v kategoriji do 66 kg je nastopilo 38 tekmovalcev, prepričljivo zmagal. Najprej je ugnal Belgijca Jasperja Lefevereja, nato Madžara Zsolta Gorjanacza, potem Avstrijca Bernharda Pohna, nato Nemca Niklasa von Freedna, v polfinalu pa še Ukrajinca Kirila Melničenka. V finalu ga je čakal stari znanec Ukrajinec Georgij Zantaraja, s katerim se je varovanec celjskega trenerja Marjana Fabjana doslej pomeril že sedemkrat. Tokrat je bil boljši že petič.

"Za mano je danes zelo naporen dan, imel sem šest borb in na vseh zmagal. Na koncu je sledila še poslastica v finalu, zelo dobra borba proti staremu znancu, ki sem ga do zdaj petkrat že premagal, on pa mene dvakrat. Proti koncu mi je uspel odličen met, kar je odločilo borbo," je po že četrti zmagi na celjskem turnirju dejal Drakšič.

V "klubskem" finalu, borbi za bron v kategoriji do 78 kg, sta se pomerili "veteranka" Regina Jernejc in "novinka" Urška Gračner. Več je pokazala Jernejčeva, ki se je s to zmago tudi poslovila od tekmovalne kariere. Jernejčeva je v dvoboju povedla in nato prednost tudi zaradi bogatejših izkušenj obdržala vse do konca in se veselila brona.

V kategoriji do 100 kg je reprezentant Primož Ferjan klonil v prvi borbi proti Nemcu Stefanu Krauseju in ostal brez uvrstitve. Je pa Jan Ratej v isti kategoriji trikrat zmagal in na koncu zasedel sedmo mesto. Branka Mirjanič je bila v kategoriji do 70 kg ob odsotnosti najboljše Slovenke v tej kategoriji, Raše Sraka Vuković, prav tako sedma.

Judoisti in judoistke se bodo zdaj na vrhunec sezone, septembrsko svetovno prvenstvo v Tokiu, nekaj dni najprej pripravljali v Celju in nato še po evropskih tekmovanjih.