Grški turizem po podatkih tiskovne agencije AP pomeni okoli 15,5 odstotka celotnega bruto domačega proizvoda države, država pa skupaj s Španijo, Italijo, Francijo in Turčijo sodi med pet najbolj obiskanih poletnih destinacij v Evropi. Lani je bilo tam okoli 2,3 milijona Nemcev in 2,1 milijona Britancev, to pa sta tudi državi, od koder prihaja največji delež gostov.

Čeprav naj bi delež slednjih upadel - Britancev predvsem zaradi lastnih težav z recesijo, Nemcev pa tudi zaradi negativne kampanje v času letošnje "grške krize" -, naj se število slovenskih turistov v tej državi ne bi znižalo. Po zagotovilih nekaterih slovenskih turističnih agencij se bo obisk še celo povečal.

V Kompasu pravijo, da letos v primerjavi z lanskim letom beležijo rahlo povečano zanimanje za počitnice v Grčiji, kar pripisujejo predvsem pozitivnim izkušnjam preteklih let. Kot je povedal svetovalec uprave Mišo Mrvaljević, je lani z njimi to državo obiskalo okoli 17.000 Slovencev, od tega jih je več kot 12.000 tam počitnikovalo, drugi pa so po državi potovali.

"Upadanja povpraševanja nismo zabeležili, res pa je, da trenutne razmere pogojujejo včasih poznejše odločanje za počitnice, saj negotovost onemogoča ljudem dolgoročno planiranje počitnic. Gospodarska kriza je počitnice skrajšala in preusmerila nekatere k nakupu počitnic v objektih nižjih kategorij," je razložil Mrvaljević, ki zagotavlja, da so počitnice v Grčiji kljub nedavnim nemirom varne kot vselej doslej.

Enako menijo tudi v Relaxu, kjer pravijo, da je tudi pri njih zanimanje za Grčijo letos večje kot doslej. "Rezervacije in povpraševanje kažejo, da bo realizacija pri nas letos za 30 odstotkov večja. Vsekakor pa je odločitev za počitnice v tej državi povsem varna. Vsakodnevno smo preko naših predstavnikov na grških otokih v stiku z gosti, ki preživljajo svoje počitnice brezskrbno, tako kot v prejšnjih sezonah," je poudaril Jože Režonja iz Relaxa.

Med tistimi, ki posebej veliko poslujejo z Grčijo, je tudi potovalna agencija Collegium, ki je specializirana za področje mladinskega turizma. Letošnje prve odhode slovenskih maturantov so opravili že maja, v naslednjih mesecih pa se bodo na pot podali še ostali potniki. Tako bo letos s to agencijo na maturantski izlet potovalo skoraj 6000 maturantov in 3000 absolventov, ki so za svojo destinacijo po večini izbrali prav grške otoke.

Kot je za STA povedala vodja promocije v agenciji Alenka Šurlan, se je z omenjenih destinacij nedavno vrnilo tudi vodstvo podjetja skupaj z zaposlenimi in zunanjimi sodelavci, ki bodo spremljali potnike na njihovih potovanjih.

"Obisk je pokazal, da je Grčija varna turistična destinacija, kjer se potniki dobro, predvsem pa varno počutijo. Turizem v Grčiji velja za enega glavni virov prihodkov države, zato varnost turistov ni ogrožena. Sicer pa v naslednjih dneh pripravljamo roditeljske sestanke s starši maturantov, kjer jih nameravamo podrobneje seznaniti s potekom izleta, kakor tudi z osebno izkušnjo na nedavnem potovanju v Grčiji," je dejala Šurlanova.

Tudi na ministrstvu za zunanje zadeve menijo, da ni podatkov o nevarnostih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje v to državo. Ob vladnih ukrepih za premagovanje finančnih težav so sicer predvsem v večjih mestih potekale množične demonstracije in stavke, ki so povzročile nekaj zastojev v prometu, tudi letališkem. Teh tudi v prihodnjih tednih ni mogoče izključiti, a to vsaj doslej ni veljalo za turistične kraje izven večjih mest, menijo na ministrstvu.

V primeru demonstracij, popotnikom na zunanjem ministrstvu priporočajo, da se demonstracij izogibajo. Prav tako svetujejo splošno previdnost ter skrbno spremljanje informacij lokalnih medijev in spoštovanje napotkov lokalnih organov.