Slovenija bo svoj 0,48-odstotni delež pomoči Grčiji, kar znaša 387,8 milijona evrov, zagotovila v treh letih, in sicer 133,3 milijona letos, 140,6 milijona prihodnje leto, 85,3 milijona leta 2012 in 28,6 milijona evrov leta 2013. Slovenija bo za Grčijo povečala svoj dolg, kar pa nam bo evropska komisija upoštevala pri oceni programa stabilnosti. Grčija bo skupaj 80 milijard evrov posojila črpala v posameznih obrokih, medtem pa bo morala izpolniti pogoje ekonomskih politik, s katerimi se bodo morale strinjati tudi posojilodajalke.

Obrestna mera za posojilo Grčiji znaša euribor plus 300 bazičnih točk, če je ročnost vračanja daljša od treh let, pa se število bazičnih točk poveča na 400. Maksimalna ročnost posameznega obroka posojila sicer znaša pet let. Morebitni dobiček Slovenije pri financiranju Grčije bo tako odvisen od tega, kako ugodno se bo sama zadolžila na mednarodnih trgih. Izgube pa menda ne bomo ustvarili. Da ne bi bile države, ki bodo pomagale Grčiji, v izgubi, so v pogodbi namreč zapisali, da lahko posojilodajalke, ki bi med najetim posojilom in danim posojilom Grčiji ustvarjale primanjkljaj, zahtevajo od ostalih posojilodajalk, ki primanjkljaja ne ustvarjajo, da sorazmerno pokrijejo njen primanjkljaj iz obresti, ki jih same prejemajo.

Poleg tega bodo poslanci prav tako po nujnem postopku razpravljali še o zakonu o poroštvih Slovenije za zagotavljanje finančne stabilnosti v območju evra. Države s skupno valuto bodo ustanovile družbo za zagotavljanje finančne stabilnosti v območju evra. Slovenija bo k ustanovnemu kapitalu v višini 31.000 evrov prispevala 146,05 evra, pri odobrenem kapitalu skupne družbe v višini 30 milijonov evrov pa bo Slovenija prispevala nekaj več kot 141.000 evrov. Družba bo zagotavljala finančno pomoč državam članicam območja evra v težavah, za kar bo najemala posojila in izdajala vrednostne papirje, in sicer v skupni višini do 440 milijard evrov. Jamčile bodo države, pri čemer delež Slovenije, ko gre za poroštva, znaša 2,073 milijarde evrov. Poroštva držav, med katerimi pa razumljivo ne bo Grčije, bodo nepreklicna in brezpogojna.

katja.svensek@dnevnik.si