Pahor je libijsko prestolnico Tripoli obiskal že drugič in kljub dejstvu, da se Libijci v naši državi zanimajo za naložbe, vprašanja ali bodo vlagali prav v ljubljanski stadion, ni želel komentirati. Pojasnil je, da je športni objekt sicer lep, a bo tudi drag.

NLB zaenkrat Jankoviću še ni odobrila posojila za Stožice, vlada pa za omenjeno investicijo nima sredstev v proračunu. Tuji investitor bi zadevo še kako olajšal, a Pahor kot rečeno ostaja skrivnosten.

Pahor: V izgradnjo Stožic ne bo šel en sam evro proračunskega denarja

Problem športnega centra Stožice je v tem, kako ga financirati, ne da bi pri tem dali denar iz državnega proračuna, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal premier Borut Pahor. Pri tem Pahor poudarja, da se to ne bo zgodilo. O morebitnem kreditu NLB za omenjeni projekt je premier dejal, da jim glede tega ni dajal nobenih nasvetov.

Pahor je tako pojasnil, da se je v začetku tedna sestal z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki ga je seznanil z dosežki kot tudi s težavami, povezanimi z omenjeno investicijo. Predsednik vlade opozarja, da je bila gradnja Stožic odločitev mestnih oblasti, ki so zanj tudi odgovorne, saj država o tej temi ni bila vprašana.

Je pa Pahor dodal, da problemov ne bodo pometali pod preprogo. Projekt je sicer zelo daleč, a se po premierovih besedah "stvari utegnejo zaplesti". Določeni veliki infrastrukturni projekti so včasih potrebni, pri tem pa je treba Stožice "najprej postaviti in potem ohraniti finančno vzdržne brez vstopa davkoplačevalskega denarja s strani države".

Odgovorni v NLB bodo morali sami premisliti o morebitni finančni pomoči oz. odobritve kredita Grepu, v njihovo odločitev pa premier ne bo posegel. "Nisem dal nikakršnih navodil nikomur," je dejal Pahor.

Obenem pa poudarja, da bodo na vladi imeli razumevanje tudi za druge projekte širšega pomena, kot je npr. Evropska prestolnica kulture v Mariboru in sosednjih občinah. Pri tem bodo morda posegli po drugih instrumentih pomoči, vendar Pahor kategorično ne izključuje tudi morebitne pomoči iz naslova proračuna.

"Ne bi radi opuščali projektov na tri četrt poti. Nekateri menijo, da bi bilo koristno, če nekatere investicije, za katere država ni odgovorna, najprej 'nasedejo', potem pa jih država rešuje. Nisem prepričan, da je to vedno najboljše," je še ocenil premier.