Žarnić se je predstavnikom društva zahvalil za zelo dobro izpeljano čistilno akcijo, ki je imela veliko odmevnost in koristnost, v širši družbi in politiki pa je bila zelo dobro sprejeta. "Mislim, da je to lepa pot naprej in verjamem, da bo drugo leto teh odpadkov vsaj pol manj, če ne veliko manj," je dejal Žarnić in dodal, da bo ministrstvo za okolje društvu pomagalo tudi pri nadaljnjih akcijah.

Kot je dejal Žarnić, si bo ministrstvo pri pripravi proračuna za prihodnje leto prizadevalo priboriti sredstva, ki bi pomagala pri takšnih aktivnostih. Dodal je, da je ministrstvo "v fazi razmišljanja in priprave, kako sankcionirati bodoče takšne poskuse nelegalnega odlaganja", pri čemer več podrobnosti o morebitnih zakonskih spremembah ni izdal.

Eden od vodij projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu Janez Matos se je ob tem zahvalil vsem, ki so pomagali pri izdelavi prvega slovenskega registra divjih odlagališč - med drugim Zavodu za gozdove Slovenije, ki je popisal četrtino vseh odlagališč v registru, lovcem, ribičem, policiji in civilni zaščiti. Opozoril je, da bi izdelava takšnega registra sicer lahko stala okoli 700.000 evrov in štiri leta trdega dela, prostovoljci pa so to opravili v nekaj mesecih in zastonj.

Matos je ob tem dodal, da je potrebno z delom nadaljevati. "Samo z nadaljevanjem tega, kar smo zdaj začeli, lahko dosežemo končni uspeh - naša vizija je Slovenija brez divjih odlagališč do leta 2020 in pri tem nam bo v pomoč prav ta register divjih odlagališč in nadaljevanje skupnega dela," je povedal in dodal, da bodo v prihodnje sodelovali tako s prostovoljci kot tudi strokovnjaki in gospodarstveniki.

Dušan Plut z ljubljanske filozofske fakultete pa je opozoril, da je register približno 13.000 divjih odlagališč pravzaprav šele začetek - če bi uporabili drugačno metodologijo in v celoti preučili ozemlje Slovenije, "potem bi bila ta številka vsaj trikrat večja", je dejal Plut.

Veliko število odlagališč vsebuje tudi nevarne odpadke, zato bo po besedah Pluta potrebno dodatno prevetriti sistem ravnanja z nevarnimi odpadki in uvesti ostrejše kazni. Veliko odlagališč odpadkov se nahaja tudi v zavarovanih območjih, na območju mreže zaščitenih območij Natura 2000, veliko pa jih je tudi na vodozbirnih območjih, "kar predstavlja veliko grožnjo vodni oskrbi Slovenije", je še opozoril Plut.