Nepozabna bo ostala sobotna bitka na legendarnem vzponu na Alpe d'Huez, ko 26-letni Belokranjec ni popustil pod napadi Alberta Contadorja. Revolveraš je namreč najboljši kolesar etapnih dirk na svetu, Brajkovič pa ga je tik pred Tourom premagal za famozne 1:41 minute. Slovenski "Dauphine" sta dopolnila Grega Bole in Kristjan Koren, udeleženca bližnje 17. dirke Po Sloveniji.

Ko ste odhajali na dirko, ste pričakovali kaj takega? Letos je bilo za vami že šest etapnih dirk, ko ste bili blizu, zmago pa ste čakali več kot tri leta od dirke Po Georgiji?

Pred dirko sem vedel, da sem dobro pripravljen. Ampak, da mi bo šlo tako super, da lahko zmagam, pa ne. Na dirkah to sezono je res na vsaki le malo manjkalo. Vendar je po drugi plati res, da tako dober še nisem bil. Sicer me je še vedno mučila huda alergija s težavami z dihanjem, a nekako se je izšlo.

Vzpon na legendarni Alpe d'Huez, tretji klanec dneva kraljevske in odločilne etape, ter boj med vami in Contadorjem sta se zdela kot iz risanke Tom in Jerry.

Tak je bil taktični načrt. Da mu le sledim, čim dlje. On je bil edini nevaren. Contador je znan po tem, da ima najmočnejši skok v klanec med vsemi kolesarji na svetu in njemu slediti za obročnikom je nemogoče. Vendar je uspelo do vrha.

V cilju se je videlo, da je bil ciljni šprint dokaj prijateljski. Pistoljero je lahko za svojo dušo naredil znano gesto revolveraša.

V kolesarstvu je treba biti "fair". Ne moreš imeti vsega, etape in skupne zmage. Nikoli ne veš, kdaj boš tudi njega potreboval kot zaveznika. Mislim, da smo bili lahko z izkupičkom zadovoljni vsi

Koliko je pomagalo, da ga odlično poznate, saj ste bili lani tudi njegov klubski kolega v Astani? Contador res ne izgublja rad. Se vas je želel otresti na vsak način?

Njegov slog dirkanja poznajo vsi. A do zdaj ni bilo nikogar, ki bi bil v taki formi, da bi mu lahko sledil. Mu pa taktično nisem sledil tik za obročnikom za vsako ceno ob prvem skoku, nazaj sem ga ujel na ritem. To je bilo laže. S skoki je poskušal uiti nenormalno velikokrat. Na vsak način je želel priti v cilj sam. Res je bil malce živčen. Z merilcem moči sem vozil, a podatkov še nisem pregledal. Veter je bil na nekaj odsekih res močan. Ko je bil veter v prsi, je bilo v Contadorjevem zavetrju res laže. Cest nisem poznal, a sobotne trase si nisem ogledoval prej kot uro pred etapo. Predvsem zato, ker je bil z nami športni direktor Gallopin, ki vse ceste pozna do obisti in nas je o vsem obveščal sproti.

Klubske kolege ste za pomoč zelo hvalili.

Imel sem izvrstno pomoč. Contador pa je imel ob sebi ekipo za Tour, naša ekipa za Tour je večinoma v Švici.

Znani ste po tem, da imate v toplih, še posebno pa vročih dneh majico odpeto do popka. Tokrat niso imeli takega kroja rumene majice?

Že prvi dan v rumeni sem rekel, da v taki majici res ne bom zdržal. Naj priskrbijo tako z zadrgo. Pred etapo na Alpe d'Huez sem že dejal, če bo prevroče, jo bom kar s škarjami prestrigel. No, potem je bilo za zdržati.

Na lestvici najboljših kolesarjev vseh časov ste včeraj prehiteli do zdaj najboljšega Tadeja Valjavca.

Iskreno povem, da mi ta lestvica ne pomeni čisto nič. So še boljši kolesarji v Sloveniji od mene. In prav vesel bi bil, če bi Simon Špilak zmagal Tour in oblekel belo majico mladega kolesarja. Slovenija je tako majhna država in ne moremo tekmovati eden proti drugemu.

Na Twitterju ste namignili, da se boste morali začeti učiti tudi francosko.

Nisem namigoval na Tour. Francozi so namreč znani po tem, da ne znajo angleško, in če dirkaš v Franciji, je dobro znati francosko. Ekipa za Tour še ni znana. Bomo videli, kako bo s tem. Večine ekipe je na dirki Po Švici. Že prej sem dejal, da meni veliko več pomeni, da zmagam Dauphine in potem ne vozim Toura, kot da ne bi zmagal in vozil Toura.