"Lepo je zmagati na takšni dirki. To je priznana dirka in prav vseeno mi je, kakšna je bila konkurenca. Seveda bi se rad pomeril z drugimi najboljšimi kolesarji na svetu, toda tudi boj s Contadorjem je bil dovolj. Čeprav še ni v taki formi, si na vsaki dirki želi zmagati, gotovo pa je trenutno najboljši kolesar na svetu. Premagati njega je gotovo velik užitek. Sam seveda nisem kar naenkrat postal dober kolesar. Samo v letošnji sezoni, v kateri sem imel nekoliko več počitka, sem bil skoraj na vseh dirkah, na katerih sem nastopil, med najboljšimi. Vsekakor pa upam, da bom zdaj tudi več zmagoval. Ta zmaga mi je potrdila tisto, kar vem že nekaj časa, in sicer, da sem sposoben za velike stvari. Sem pa z njo vseeno dobil dodatno samozavest. Za zmago pa moraš imeti tudi nekaj sreče. Na primer z vremenom. Verjetno niste videli, da sem se boril tudi z alergijo, a na srečo ta ni bila usodna. Upam, da bom svojo kakovost lahko dokazal tudi na Touru. Letos ali naslednje leto," je Brajkovič povedal po zmagi.


Tekmovalec Radioshacka je ciljno črto v prvi večji skupini, v kateri so bili vsi najboljši, kar je bilo dovolj za skupno zmago. Belokranjec je tako, če ne upoštevamo zmage Simona Špilaka na dirki po Romandiji, do katere je po diskvalifikaciji prišel za "zeleno mizo", postal prvi slovenski zmagovalec na kakšni večdnevni dirki Pro Toura, je pa to najbrž njegov največji uspeh v karieri. Doslej sta za to veljala naslov svetovnega prvaka v kronometru tekmovalcev do 23 let in nošenje majice vodilnega na dirki po Španiji.

"To je velikanski uspeh, a treba je priznati, da nekateri tu še niso bili v taki formi, kot bodo na Touru. Upam, da sem se s tem dokazal delodajalcem in da me bodo uvrstili v ekipo za Tour. Upam pa, da to ni moja prva zmaga, ampak da bom začel bolj redno zmagovati," je tujim novinarjem svoje želje v cilju pojasnjeval Brajkovič.

Letošnja dirka v Franciji, ki jo tudi radi imenujejo za generalko pred Tourom, je bila za slovensko kolesarstvo polna presežkov. Najprej je z etapno zmago zablestel Grega Bole, ki je po Mateju Mugerliju, Borutu Božiču in Simonu Špilaku, postal četrti Slovenec z zmago v Pro Touru, kmalu pa se mu je pridružil še Brajkovič, ki je dobil kronometer. Zmagoslavje v vožnji na čas je bilo odločilno za zmago, saj Slovenec niti v gorskih etapah ni dopustil, da mu zvezdnik svetovnega kolesarstva, dvakratni zmagovalec Toura, Alberto Contador pobegne.

Šestindvajsetletni Slovenec je tako v etapah poleg zmage zabeležil še drugo in tretje mesto, na koncu pa je Španca, nekdanjega moštvenega kolega pri Astani, premagal za minuto in 41 sekund.

Brajkovičev uspeh je solidnim 15. mestom dopolnil Kristjan Koren.