"Uporabnike smo o spremembi s 1. julijem 2010 ustrezno in pravočasno obvestili na spletni strani in zadnji strani računov," so povedali v Mobitelu.

Če sedaj minuta klica v Slovenijo stane 0,95 evra (Tele 2), dohodnega pa 0,36 evra (prav tako Tele 2), za kratka sporočila pa Mobitel zaračuna 0,27 evra, bodo ti zneski že čez slab mesec dni višji za najmanj desetino. Odhodni klici bodo po novem stali 1,15 evra na minuto (21 odstotkov več), dohodni 0,4 evra (11,5 odstotka več), kratka sporočila pa se bodo podražila za dobro desetino in bodo stala 0,3 evra. "Cena bo enaka za naročnike in predplačnike (za katere so doslej veljale višje cene) ter bodo veljale ne glede na izbranega mobilnega operaterja, pri katerem bo uporabnik na Hrvaškem gostoval," so dejali v največjem mobilnem operaterju pri nas. Vseeno pa uporabniki ugotavljajo, da so cene mobilnega gostovanja v naši južni sosedi že sedaj krepko višje v primerjavi z lanskim poletjem. Takrat so namreč domov in po Hrvaškem v omrežju Tele 2 klicali za 0,89 evra, cena kratkega sporočila je znašala 0,25 evra, cena dohodnega klica pa je bila identična trenutni.

Čeprav uporabniki neuradno največ gostujejo ravno na Hrvaškem, pa v Mobitelu trdijo, da glavnino prometa ustvarijo v državah EU, kjer pa so cene skladne z evropsko direktivo in imajo trend nižanja. "Torej bi lahko rekli, da preglednost in enostavnost cen v EU pozitivno vpliva na obseg uporabe storitev v gostovanju, predvsem pa se je bistveno zmanjšalo število nepričakovanih zneskov računov ter pritožb uporabnikov pri gostovanju v EU. S 1. julijem bodo cene v EU še nižje, skladno z uredbo," so dejali.

Poenotenje cen bodo izvedli še pri operaterjih v državah, ki niso del Evropske unije, med drugim na Hrvaškem. "V nekaterih primerih bodo nove, poenotene cene tudi ugodnejše od sedanjih. Poenotenje namreč odpravlja tudi ekstreme v razponu cen in cenovne razlike med posameznimi operaterji v tuji državi," so poudarili.

Bralec nas je opozoril tudi na to, da so cene gostovanja na Hrvaškem v primerjavi z lanskim letom precej višje tudi pri Tušmobilu, ki bo ravno s 1. julijem podražil tako klice (nad zakupljeno količino minut) kot kratka sporočila ter vrsto administrativnih storitev. Če so za klice v Slovenijo zaračunavali 0,86 evra na minuto, za kratka sporočila pa 0,23 evra, je sedaj cena odhodnega klica 1,05 evra, kratko sporočilo pa stane nekaj več kot 0,28 evra. "Tušmobil je lani poleti svojim uporabnikom ponudil časovno omejeno akcijo znižanih storitev gostovanja pri mobilnem operaterju T-Mobile. Po preteku akcije so se cene vrnile na prvotno raven," so pojasnili v tretjem največjem operaterju na trgu.

Tudi pri Si.mobilu smo preverili, ali so cene gostovanja kaj dražje kot lani, vendar so nam v družbi pojasnili, da omenjenih storitev niso dražili in jih tudi ne nameravajo.

tomaz.modic@dnevnik.si