Direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak je le potrdil, da so povzetek izdali in da to še ne pomeni konca postopka. Šele ko bo konec postopka, pa bodo lahko podali podrobnejša pojasnila o svojih ugotovitvah.

V Mobitelu so medtem pojasnili, da so povzetek prejeli in ga bodo preučili ter se nato nanj ustrezno odzvali. "Podrobnosti pa v tem trenutku ne moremo komentirati," so pojasnili v operaterju.

Tušmobil je na začetku lanskega leta Mobitel naznanil varuhu konkurence in mu očital zlorabo prevladujočega položaja na vele- in maloprodajnem trgu, v današnji izdaji piše časnik Finance.

V prvem primeru z uporabo cenovnih škarij, v drugem pa zato, ker naj bi Mobitel od uvedbe naročniškega paketa Itak Džabest novembra 2008 končnim uporabnikom ponujal storitve po cenah, ki naj bi bile tako nizke, da naj ne bi dosegale povprečnih variabilnih stroškov.

Urad za varstvo konkurence je po navedbah virov časnika ugotovil, da so obtožbe Tušmobila upravičene, vendar ne vse. Varuh konkurence se po neuradnih podatkih s prijaviteljem namreč strinja predvsem v delu o cenah zaključevanja klicev. Kar pa naj bi bilo dovolj za obtožbo, da ne spoštujejo 9. člena zakona o preprečevanju omejevanja konkurence.

Mobitel naj bi zdaj 45 dni za odgovor, v tem času pa naj bi, uradu ponudil zaveze. Temu bo sledila odločba. V najslabšem primeru lahko Mobitel kaznujejo za do 10 odstotkov lanskih prihodkov od prodaje.