Na četrti dirki sezone motociklističnega SP so navijače skorajda bolj kot dogajanje na asfaltu zanimale novice iz bolnišnice v Firencah. Tam so danes uspešno operirali večkratnega svetovnega prvaka Valentina Rossija, ki je grdo padel na sobotnem treningu in si zlomil golenico. Rossi je moral zato sploh prvič v karieri izpustiti kakšno dirko, kljub temu, da je sezona zanj končana, pa ga optimizem ni zapustil: "Zahvaljujem se vsem, ki so mi zaželeli hitro okrevanje. Posebna zahvala gre zdravniški ekipi. Vrnil se bom, pa čeprav bo trajalo nekoliko dlje, a spet bom pripravljen stoodstotno."

Italijanska dirka brez prvega junaka je izgubila nekaj čara, njegovi tekmeci pa so dobili priložnost, da se brez Rossija spopadejo za lovoriko na njegovem terenu. Njegov moštveni sotekmovalec Jorge Lorenzo, s katerim se zaradi velike medsebojne tekmovalnosti sicer ne razumeta najbolje, je tokrat oblekel majico z Rossijevo številko 46. A vse to ni pomagalo, zmago je odnesel Hondin dirkač Pedrosa.

Španec je brez težav nadzoroval potek dirke in vodil od starta do cilja. Za prvo letošnjo zmago je premagal Lorenza, tretji je bil domači dirkač Andrea Dovizioso. Pod stopničkami sta ostala Casey Stoner in Marco Melandri, ki sta se z Randyjem de Punuietom do zadnjega zavoja borila za četrto mesto. Sredi dirke je imel Pedrosa že sedem sekund prednosti, do konca se mu je rojak približal na štiri sekunde, a zmage ni mogel ogroziti.

"Želel sem si zmago, tudi za Rossija, a ni šlo. Dani je bil prehiter. Vseeno sem zadovoljen tudi z drugim mestom," je dejal Lorenzo. Zmagovalec pa je bil vesel, da je njegovi ekipi končno uspelo odpraviti težave: "Zdaj imam spet motor, s katerim lahko zmagujem. Velika zahvala gre ekipi, ki je trdo delala." V skupnem seštevku SP je Lorenzo ostal na prvem mestu in ima 90 točk, Pedrosa je z zmago skočil na drugo in ima 65 točk. Rossi je ostal pri 61, Dovizioso pa se mu je približal na tri točke.

V razredu moto2 se je za osamljenim zmagovalcem, domačinom Iannonejem, odvijal razburljiv boj za stopničke. Peterica Sergio Gadea, Simone Corsi, Thomas Lüthi, Toni Elias in Šoja Tomizava je v zadnjih krogih vozila v zgoščeni skupini, vsak med njimi je bil vsaj za nekaj zavojev v vodstvu, manjkalo ni niti drznih prehitevanj, ko so bili vštric po štirje dirkači. Na koncu sta si stopničke priborila še Španec in Italijan. Skupno je prvi ostal Elias s 74 točkami, Tomizava jih ima 55, Corsi pa 51.

Najšibkejši razred do 125 ccm so odločile desetinke in stotinke. Marc Marquez je na ciljni črti prehitel Nicolasa Terola za 39 tisočink, za polno špansko zmago pa je poskrbel tretji Pol Espargaro z le 0,116 sekunde zaostanka. Terol vodi v SP s 85 točkami, Espargaro jih ima 79.

SP se bo nadaljevalo z britansko dirko v Silverstonu 20. junija.