„V luči številnih zamud zlasti pri postavitvi datuma začetka snemanja filma The Hobbit sem se bil prisiljen soočiti z najhujšo odločitvijo v življenju,“ je Guillermo del Toro na spletni strani sporočil oboževalcem Gospodarja prstanov. „Po skoraj dveh letih ustvarjanja sveta, ki bi bil tako bogat kot Tolkienov Srednji Svet, moram z velikim obžalovanjem sporočiti, da pri tem filmu ne bom sodeloval,“ je razložil in dodal, da MGM, hollywoodski studio v težavah, še vedno ni prižgal zelene luči za film.

Matt Dravitzki, tiskovni predstavnik za Hobbita, in pa producent ter režiser Gospodarja prstanov, Peter Jackson, pravita, da je oznanilo odraz „trenutnih čustev“ del Tora in Jacksona. Del Toro bo še vedno soustvarjalec scenarija, pri katerem bo sodeloval z Jacksonom, njegovo soprogo Fran Walsh in Philippo Boyens.

Jackson je konec leta 2007 dosegel dogovor za snemanje dveh filmov o hobitih, izvršno produkcijo pa si deli s soprogo. Prejšnji teden je del Toro, ki je režiral tudi Panov labirint, Rezilo in dva od filmov s Hellboyem, novinarjem zaupal, da še vedno nimajo dovoljenja za snemanje filmov. „Začetnih datumov ne bo, dokler ne bodo razrešili situacije, v kateri se je znašel studio MGM. V rokah imajo namreč precejšen del pravic,“ je dejal.

Poročila o težavah so v javnost začela curljati lani, ko je bil MGM na robu bankrota, del Toro pa je takrat komentiral, da so zaradi tega za filma o hobitih potekale „zapletena pogajanja. Oblikovali smo že številne stvore, pa tudi scene in kostume. Naredili smo vso animacijo in načrtovali potek bojev. Smo zelo, zelo pripravljeni na začetek snemanja,“ je takrat dejal.