Kot je zapisano v pozivu, v predlogu zakona niso bile upoštevane ključne pripombe zainteresirane javnosti. Poleg tega zakonski predlog ni v skladu z Nacionalnim programom za kulturo 2008-2011, ki državi nalaga, da s sprejemom krovnega zakona o avdiovizualni kulturi do leta 2010 celovito uredi status ključnih subjektov, ki delujejo na avdiovizualnem področju.

Kot so še zapisali, predlog zakona niti ne omenja Filmskega studia Viba film Ljubljana, katerega poslanstvo, zapisano v vladnem sklepu o njegovi ustanovitvi, je trajno in nemoteno izvajanje tehnične realizacije slovenskega nacionalnega filmskega programa. Izvenproračunsko financiranje filmske produkcije je določeno na način, ki ne zagotavlja nikakršnega dejanskega povečanja filmske produkcije iz teh virov niti mehanizmov za njegov nadzor ali sankcioniranje neizvajanja, poleg tega v spremnih gradivih manjkajo projekcije, ki bi opisale pričakovane učinke tovrstnega financiranja.

Izvajanje rednih letnih javnih razpisov za sofinanciranje projektov iz proračunske postavke za avdiovizualne medije je s predlogom zakona preneseno z ministrstva za kulturo na novo agencijo, čeprav je zainteresirana javnost temu nasprotovala. Vključenost stroke v organe agencije, predvsem svet, je nezadostna in bi se lahko zgledovala po ureditvi Javne agencije za knjigo RS ali po ureditvah v državah, ki jih avtorji zakona sami navajajo v spremnih dokumentih, menijo podpisniki poziva. Dodajajo, da zainteresirana strokovna javnost tudi ni imela priložnosti oblikovati mnenja o dokončnem predlogu zakona, temveč le o njegovem osnutku.

Zaradi vsega naštetega filmarji vlado pozivajo, da zakonski predlog umakne iz zakonodajnega postopka ter ga vendarle uskladi s stroko.

Na ministrstvu za kulturo pa so v odzivu za STA pojasnili, da filmski ustvarjalci v pozivu za umik predloga zakona o slovenskem filmskem centru navajajo razloge, ki se ne skladajo z zakonskimi podlagami zakona o slovenskem filmskem centru niti z dejstvi, kako je nastajal predlog.

Predlog zakona je vlada poslala v državni zbor po zaključeni javni razpravi in medresorskem usklajevanju, v katerem je sodelovala tudi zainteresirana strokovna javnost, vključno z nekaterimi predlagatelji poziva. Večino vsebinskih pripomb, ki so prispele v času javne razprave in so imele pravno podlago, je ministrstvo za kulturo upoštevalo, vendar je predlagatelj zakona ministrstvo za kulturo, ki je zato tudi odgovorno za končno redakcijo.

V zvezi z očitki o prenosu javnega razpisa za avdiovizualne projekte z ministrstva za kulturo na javno agencijo, ministrstvo meni, da bo ta prenos bistveno prispeval k večji neodvisnosti in preglednosti odločanja, pa tudi k večji učinkovitosti, saj bosta dva sorodna razpisa izvajana pri istem organu.

Glede izvenproračunskega financiranja filmske produkcije v Sloveniji je že iz določil 17. člena predloga zakona razvidno, da bodo dodatni viri financiranja filmskih projektov, ki jih bodo zagotavljali izdajatelji televizijskih programov, za približno tretjino povečali sredstva, namenjena filmski produkciji do sedaj.

Glede sveta pa je ministrstvo prepričano, da je zasedba več kot naklonjena strokovni javnosti, saj je sestava glede na določila zakona o javnih agencijah v najvišji dovoljeni meri podrejena strokovni javnosti oziroma uporabnikom bodoče agencije. Predstavnika ministrstva, pristojnega za finance, v svetu poleg določil zakona o javnih agencijah zahteva tudi nezadovoljivo stanje na tem področju, ki ga je v preteklih letih ugotovilo računsko sodišče.

Za statusno obliko javne agencije se je ministrstvo za kulturo odločilo po usklajevanju z ministrstvom za finance in glede na priporočila računskega sodišča. Vsebinska zasnova, vključno z upoštevanimi pripombami iz javne razprave, je enaka prvotnemu predlogu, ki govori o javnem skladu, vendar prilagojena formalnim določilom zakona o javnih agencijah.

Predlog zakona o Slovenskem filmskem centru Filmskega studia Viba film Ljubljana ne vključuje, saj ta ne more biti predmet tega zakona. Določila o izvajanju nacionalnega programa Viba ureja drugi akt in ta ostaja nespremenjen, so še pojasnili na ministrstvu.