Pahor je, kot je povedal, želel odgovore na zoprna vprašanja, ki si jih zastavljata tudi stroka in javnost ob projektu bloka 6, po posvetu pa ocenil, da je odločitev za naložbo koristna z narodnogospodarskih vidikov ter sprejemljiva po ekonomski in ekološki strani.

"Kakršna koli druga odločitev bi pomenila, da neki določen čas, na primer do izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne, Slovenija ne bi imela dovolj velikih zalog energije in tudi ne bi imela tako pluralno sestavljene energetske bilance," je izjavil Pahor in dodal, da je za energetsko varnost in suverenost pomembno, da se poleg bloka 6 zgradi še drugi blok jedrske elektrarne v Krškem. O državnih poroštvih za 440 milijonov evrov posojila pa bo vlada razpravljala v začetku junija, ko bo minister Lahovnik predstavil finančno konstrukcijo naložbe. Matej Lahovnik je poudaril, da gre pri naložbi za nadomestni blok, ki bo pomembno vplival na znižanje emisij - CO2 za 35 odstotkov, žveplovih oksidov za 50 odstotkov, dušikovih oksidov za 60 odstotkov. Lahovnik je spomnil, da ima Šaleška dolina na zalogi še 127 milijonov ton premoga, ki ga je treba izkoristiti. Za delovanje omrežja tako 440 kilovoltnega kot 220 kilovoltnega sta, kot je povedal Lahovnik, ključni dve podporni točki TEŠ in nuklearke v Krškem.

"Brez nadomestnega bloka 6 bi morali začeti zapirati TEŠ in premogovnik, vendar je še bolj kot izguba 3000 delovnih mest pomembno, da ima Slovenija visoko stopnjo samooskrbe z energijo. Če ne bi šli v to naložbo, bi bili edina država v EU, ki bi se odrekla domačemu energentu in bi ljudi raje poslala na cesto, elektriko pa drago kupovala v tujini. Odločitev je bila pravilna in je temeljila na ekonomskih in ekoloških kriterijih," je poudaril Lahovnik. Minister Roko Žarnić pa je zagotovil, da okoljsko ministrstvo v postopkih pridobivanja soglasij in dovoljenj ne bo oviralo projekta.

zlatka.strgar@dnevnik.si