Na ministrstvu za gospodarstvo so namreč včeraj potrdili, da je podjetje Gen-I, ki je v polovični lasti državnega Gena Energije in Istrabenza Gorenja, na TET naslovilo pismo o nameri za morebitno soudeležbo pri financiranju obnove termoelektrarne in zakupu električne energije iz nje po vnaprej določeni ceni. Po dostopnih informacijah Gen-I zanima vključitev v morebitni konzorcij vlagateljev, ki bi financiral obnovo 125-megavatnega bloka 4 na biomaso in premog, pismo pa naj bi družba naslovila na TET. Podatkov, po kakšni ceni in za kakšno časovno obdobje bi Gen-I elektriko kupoval, pa v pismu niso navedli.

Kot smo že poročali, TET na nedavni strateški konferenci Holdinga slovenske elektrarne (HSE), ki je njen največji lastnik, ni dobila zelene luči za 70 milijonov evrov vredno obnovo četrtega bloka. Ta naj bi po letu 2014 proizvajal okrog 850 gigavatnih ur električne energije na leto. Nastali zaplet naj bi v holdingu, ki ga vodi Borut Meh, rešili z novim investicijskim programom za optimizacijo izrabe energetske lokacije TET, ki ga bo pripravil Inštitut za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji (IREET).

Meh ponudbe Gen-I ni želel komentirati, za pojasnila pa ni bil dosegljiv niti predsednik uprave Gen-I Robert Golob. Na ministrstvu za gospodarstvo pa so nam pojasnili, da so "konkretni razgovori vsekakor stvar uprave termoelektrarne in večinskega lastnika; to je HSE". Dodali so še, da "si za TET želijo resnega partnerja". "Za pismo nisem vedel. Očitno pa obstaja možnost, da naložbo v obnovo bloka 4 izpelje tudi kdo drug, ne le HSE. Kot kaže, se tudi sama naložba izplača," je včeraj dejal predsednik sindikata Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) Iztok Cilenšek.

primoz.cirman@dnevnik.si