Izginile so slike: Picassova "Le pigeon aux petits pois", Matisseova "La pastorale", Braqueova "L'olivier pres de l'Estaque", Modiglianijeva "La femme a l'eventail" in Legerova "Nature morte aux chandeliers", navaja spletna stran francoskega časnika leparisien.fr

Krajo so opazili zjutraj okoli 6.50 ure, še pred odprtjem muzeja (Musee d'art moderne de la Ville de Paris), ki domuje v krilu palače Palais de Tokyo v 16. pariškem okrožju.

Nadzorna kamera je razkrila, da je neznana oseba prišla v zgradbo skozi okno. Zaposleni v muzeju so ugotovili, da je razbita muzejska vitrina in prerezana veriga, s katero je bila obdana. Enota za boj proti organiziranemu kriminalu (BRB) se je nemudoma podala na lov za neznanimi tatovi.

V Franciji so v zadnjih mesecih evidentirali več kraj umetniških del, še poroča francoska tiskovna agencija AFP. Januarja je na Azurni obali z nekega posestva neznani storilec ukradel približno trideset umetnin slavnih mojstrov, med njimi dela Picassa in Rousseauja.

Neposredno pred današnjo krajo pa je med samo razstavo izginil pastel Edgarja Degasa, "Les Choristes", ki ga je pariški Muzej Orsay posodil Muzeju Cantini v Marseilleu. Junija lani so iz Picassovega muzeja v Parizu tatovi sredi belega dne odnesli šop risb, vrednih tri milijone evrov. Ukradene umetnine le redko najdejo.