Ameriški vojak John Pistone se ni nikoli zavedal pomembnosti težkega albuma s platnicami iz zelenega usnja. Naslov albuma je "Galerija slik Linz XIII,“ Pistone pa ga je verjetno našel v Hitlerjevem gorskem domovanju v Berchtesgaden leta 1945.

Serviser pralnih strojev, sicer navdušenec nad zgodovino, je knjigo opazil na polici v Pistonovem domu pri Clevelandu (ameriška zvezna država Ohio), nato pa se je nekoliko pozanimal na spletu.

Stopil je v stik z skupino Monuments Men Foundation for the Preservartion of Art iz Dallasa. Skupina je sodelovala pri najdbah dveh drugih podobnih albumov. Ustanovitelj skupine Robert Edsel je odpotoval v Ohio in takoj videl, za kako dragoceno najdbo gre.

Hitler, ki je v mladosti sanjal, da bi postal veliki slikar, a ga je nato umetniška šola zavrnila, je bil obseden s svojo umetniško zbirko. Svojemu osebju naj bi vsak večer predaval o umetnosti, tudi takrat, ko so zavezniške sile že prodirale proti Berlinu.

Na vsak božič in rojstni dan je dobil album s fotografijami umetniških del, ki so jih nakradli nacisti. Dela je nameraval umestiti v "Firermuzej“, ki ga je želel postaviti v rojstnem mestu Linz v Avstriji. Vsega skupaj je Hitler dobil 31 albumov s fotografijami, ki so mu pred drugim prikazovali tudi načrte za muzej.

Hitler si je predstavljal muzej, konkurenčen tistima v Dresdnu in Münchnu, pomagal je oblikovati tudi arhitekturni načrt, ki je sčasoma ob muzeju predvidel tudi gledališče, operno hišo in hotel.

V torek je gospod Pistone že prinesel knjigo v Nemški zgodovinski muzej v Berlinu, ki ima dvajset drugih linških albumov, medtem ko jih je deset še vedno pogrešanih.

"Zame je bila to le knjiga s starimi slikami,“ je dejal 88-letni Pistone. "Želel sem le imeti dokaz, da sem bil resnično na Hitlerjevi gori.“