Kot je na novinarski konferenci pred mednarodnim dnevom muzejev pojasnila predsednica slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM) Nina Zdravič Polič, želijo preko letošnje teme pozvati muzeje po vsem svetu, da lahko z dediščino povezujejo, spodbujajo spoštljiv in vzajemen odnos med kulturami in prispevajo k trajnostnemu razvoju.

Med glavnimi globalnimi izzivi je Zdravič-Poličeva omenila okolje, kulturo ter gospodarski in socialni trajnostni razvoj. Naloga muzejev je po njenem mnenju, da delujejo "kot posredniki pri teh preobrazbah, in sicer s spodbujanjem socialne harmonije v smeri zaščite in varstva vseh vrst dediščine".

Ob mednarodnem dnevu muzejev Slovensko muzejsko društvo tudi podeli Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo na muzejskem področju in Valvasorjeva priznanja. Valvasorjeve nagrade društvo sicer letos ni podelilo, Valvasorjeva priznanja pa so prejeli Janez Balažic za občasno razstavo Umetnine iz Prekmurja, od romanike do modernizma v Pokrajinskem muzeju in Galeriji Murska Sobota, Irena Žmuc iz Mestnega muzeja Ljubljana za občasno razstavo Napoleon rezhe Iliria vstan! in Jože Podpečnik za občasno razstavo Pod Napoleonovim orlom, 200 let ustanovitve Ilirskih provinc v Narodnem muzeju Slovenije.

Mednarodni muzejski svet je mednarodni muzejski dan ustanovil leta 1977, da bi povečal zavest o vlogi muzejev v razvoju družbe. Lani je potekal na temo Muzeji in turizem.