Kot trdijo v zavodu, so "trije izmed velikih Slovencev sedanjega časa" Bučar, Hribar in pisatelj Pahor "razgalili ves izumetničen blišč in realno bedo sedanjega slovenskega političnega trenutka, ko nam neodgovorna politična elita zapravlja ne le nacionalno ozemlje in morje ampak tudi državno suverenost".

V zavodu so tudi pozvali medije, "da omogočijo enakovredno predstavitev argumentov za in proti arbitražnemu sporazumu in da se vzdržijo objavljanja žaljivih pamfletov proti uglednim posameznikom, ki so se zaradi skrbi za prihodnost Slovenije in slovenstva izpostavili z odkrito in jasno besedo".

Ponovili so stališče, da Slovenija ne bo ohranila teritorialnega stika z mednarodnimi vodami, če bo arbitražni sporazum obveljal. Arbitražno sodišče naj bi namreč najprej določilo mejo na morju in na kopnem, šele nato pa bi določalo stik Slovenije z odprtim morjem.

Pri tem celo poudarjajo, da je o tem "stroka enotna", čeprav mednarodno-pravni strokovnjaki poudarjajo, da tovrsten "vrstni red" v skladu z določili dunajske konvencije o pravu mednarodnih pogodb ni možen, ampak bo moralo sodišče presojati določila arbitražnega sporazuma "v celoti in v kontekstu", kot to piše v 31. členu te konvencije.

V zavodu kljub temu vztrajajo, da bo "po načelu mednarodnega prava, ki ga za določitev meje predvideva arbitraža, prišlo do delitve Piranskega zaliva", ne glede na to, kako bi bil zaliv razdeljen, pa bi se mejna črta iz slovenskega morja zaključila v italijanskem morju. "Zato arbitražno sodišče seveda ne bi imelo možnosti, da bi Sloveniji prisodilo ohranitev teritorialnega stika z odprtim morjem," menijo v zavodu.

V zavodu navajajo tudi alternativo arbitražnemu sporazumu: "Seznanitev Evropskega parlamenta in Evropske komisije ter svetovnih velesil z zahtevo Slovenije, da se Hrvaška umakne z delov slovenskega ozemlja in morja, ki so bili ob osamosvojitvi nesporno pod slovensko suverenostjo, kar Slovenija lahko brez težav dokaže".

Nato pa bi se morala Slovenija "dobro pripraviti" za mednarodno konferenco, na kateri bi se razrešilo vsa mejna vprašanja Hrvaške s sosednjimi državami, so še zapisali v izjavi za javnost, pod katero sta se podpisala direktor zavoda Marjan Podobnik in predsednica strokovnega sveta zavoda Duša Krnel Umek.