Hribar je celo menil, da je arbitražni sporazum "akt kolaboracije z okupatorjem", zadnji akt v popuščanju Hrvaški, ki "si je vseskozi prisvajala slovensko ozemlje". "Mi imamo vojno stanje brez vojne napovedi," je še dejal. In zdaj bo Slovenija preko arbitražnega sodišča to o zemlje dokončno izgubila, medtem ko bo Hrvaška v vsakem primeru samo pridobila, nič pa ne bo izgubila, je menil Hribar, ki je pozval k odločni zavrnitvi sporazuma na referendumu.

Predsednik gibanja Bučar je poudaril, da pri odločanju o arbitražnem sporazumu pravzaprav ne gre le za mejo, "ampak za vprašanje obstoja Slovenije". Arbitraža po njegovih besedah pravzaprav sploh ni potrebna, ampak potrebujemo zgolj ugotovitveni postopek, kaj sta državi imeli ob osamosvojitvi, torej 25. junija 1991.

Boris Pahor je ocenil, da je vse skupaj posledica tega, da "Slovenija, že odkar je država, ne nastopa kot država", in to od vlade Lojzeta Peterleta naprej. Slovenija bi se morala s Hrvaško dogovoriti kot država, ne pa se zanašati na pomoč arbitraže, ki ne garantira, da bo Slovenija dobila tisto, kar je njeno, je poudaril Pahor.

Tako Hribar kot Bučar sta ostro kritizirala predvsem premierja Boruta Pahorja, češ da se obnaša kot v komunističnemu sistemu, ko trdi, da je arbitražni sporazum dober, ker on tako pravi, da je. Podobno, kot se je včasih reklo, da je to dobro zato, ker je to rekel Kardelj, je dejal Bučar.

Premier Pahor: Status quo je najslabša kolaboracija

Premier Borut Pahor se je danes v Lipici odločno odzval na današnje izjave slovenskega panevropskega gibanja, da je arbitražni sporazum "kolaboracija z okupatorjem" in dejal, da "slabše kolaboracije ne more biti, kot da pustimo stvari take, kot so".

"Zdaj nimamo ničesar, z arbitražnim sporazumom pa lahko dobimo nazaj tisto, kar je naše," je povedal Pahor. Premier je izrazil razumevanje za argumente proti arbitražnem sporazumu, ker je Slovenija v zadnjih dvajsetih letih sama sebi dovolila tudi nekatera mitska prepričanja o tem, kaj je mogoče.

"Tudi jaz imam nekatera pričakovanja, ki so povezana s tem. Vendar moramo o tem prepričati še Hrvate. In ko bodo tisti, ki imajo pripombe na arbitražni sporazum in bodo govorili hude besede, kot je ta o kolaboraciji, naj povedo, kako bodo zavezniki z mirom, za pošteno mejo, s prihodnostjo in blaginjo. Jaz na to vprašanje odgovarjam z arbitražnim sporazumom in mislim, da si zasluži našo podporo," je dejal Pahor.

"Ugledne nasprotnike sporazuma" Pahor sprašuje, zakaj niso pripomogli k ureditvi tega vprašanja: "Če se strinjajo, da so vsi poskusi do zdaj propadli, ta pa ni, ta ima možnost, da živi, jih sprašujem, kaj bodo storili v primeru, če referendum ne bo uspešen. Kaj je alternativa? Bodo ovirali Hrvaško na poti v Evropsko unijo?"