Kot so po današnji seji vlade še sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, bo Krišelj položaj prevzel v petek. Krišelj je sicer po navedbah ministrstva strokovnjak na področju elektronskih komunikacij, še posebej v segmentu radiodifuzije in radijskih komunikacij.

Vlada je Simoniča s položaja direktorja razrešila že 26. novembra 2009, vendar pa je nato novogoriški oddelek upravnega sodišča vladno odločbo o razrešitvi s sodbo odpravil in vladi vrnil v ponovni postopek.

Vlada je nato v ponovljenem postopku pooblastila ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča za izvedbo postopka razrešitve direktorja Apeka v skladu z napotili iz sodbe. V skladu s pooblastilom je Golobič v ponovljenem postopku Simoniča seznanil z ugotovljenimi razlogi za njegovo razrešitev.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je Simonič kršil določbe zakona o elektronskih komunikacijah in statuta agencije, ki nalagajo agenciji transparentnost delovanja zaradi zagotavljanja neodvisnosti in nepristranskosti. S tem pa da so podani razlogi za njegovo razrešitev pred iztekom mandata.

To je po navedbah ministrstva storil s tem, da ni objavil javnega poziva glede dodelitve radijske frekvence za opravljanje mobilnih radijskih storitev UMTS/IMT-2000 na spletnih straneh agencije. Zaradi tega odločba, ki jo je v zvezi s tem izdal Apek, ni bila skladna z določbami zakona in statuta agencije. Poleg tega je Apek posledično izdal tudi nezakoniti sklep, s katerim je zavrgel predlog za obnovo postopka.

Poleg tega je ministrstvo v ponovljenem postopku na podlagi obvestila Policijske uprave Ljubljana ugotovilo, da je Simonič kot direktor agencije v času od 3.aprila 2006 do 28. julija 2008 naročil in za plačilo potrdil storitve in blago, katerih naročilo ni skladno z načelom dobrega gospodarja. Med drugim je naročil in za plačilo potrdil izvedbo seminarja v agenciji z naslovom Videz za poslovni uspeh.