Zaplete okrog vodenja agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) je razkrila ponedeljkova informacija časnika Finance, da Dušana Schusterja, ki ga je vlada po novembrski razrešitvi Simoniča imenovala za v.d. direktorja Apeka, že več kot mesec dni ni več v Sloveniji.

Vrnil naj bi se v Švico, koder da je živel že prej. To naj bi se zgodilo le dan po tem, ko ga je obiskal Simonič, v roki s sodbo novogoriškega upravnega sodišča, ki ugotavlja, da je bila njegova razrešitev z mesta direktorja Apeka novembra lani nezakonita.

Kot pravijo na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, je sodišče o Simoniču razsodilo že 5. februarja, sami pa so sodbo prejeli 2. aprila. V skladu s to sodbo je Simonič znova direktor Apeka, pojasnjujejo na ministrstvu.

"Poseben sklep vlade v zvezi s tem ni bil potreben, saj je sodba odpravila odločbo o Simoničevi razrešitvi in s tem tudi vse praven posledice, ki so nastale s to razrešitvijo," dodajajo na ministrstvu.

Simonič je po njihovih navedbah 9. aprila prišel v službo, 7. maja pa je nato Apek pisno obvestil ministrstvo, da Simoniča od takrat ni bilo več v službo. Zato bo ministrstvo izpeljalo ustrezne postopke. Kaj točno to pomeni, na ministrstvu niso želeli pojasniti.

Simonič je potrdil, da je bil aprila enkrat na Apeku, potem pa ne več. "Čakam, kaj bo na razsodbo sodišča in mojo zahtevo za vzpostavitev prvotnega stanja - vključno z vračilom plač - rekla vlada. Od njih nisem dobil še ničesar," je povedal za Finance.

"Te igre se jaz namreč ne grem. Da bom šel nazaj na Apek, potem pa me bodo čez teden dni začeli spet razreševati? To nima smisla. Tudi Schustru sem rekel, naj kar ostane. Da nimam nobenih ambicij, da ga izrinem," navaja Simonič.

Na ministrstvu priznavajo, da ne Simoniču ne Schustru niso poslali kakšnega uradnega dopisa o spremembi glede vodenja na podlagi sodbe.

Omeniti pa velja, da je vlada 8. aprila pooblastila ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča za izvedbo postopka razrešitve direktorja agencije za pošto in elektronske komunikacije v skladu z napotili iz omenjene februarske sodbe.