Ob tem so v Mobitelu še pojasnili, da ugotovitev avtorja študije sicer ne poznajo, ker jim študija v celotni vsebini, kljub zahtevi za njeno vročitev, s strani urada za varstvo konkurence ni bila vročena.

Kot smo že poročali, je omenjeno študijo konec minulega leta pripravil ekonomist Jože P. Damijan, in sicer za agencijo za pošto in elektronske komunikacije, pridobili pa smo jo tudi v našem uredništvu.

Članek iz tiskane izdaje: Mobitel z nedovoljeno prakso "izgublja" 4,2 milijona evrov na mesec

Damijan v študiji ugotavlja, da je Mobitel pri enem od svojih najbolj priljubljenih naročniških paketov Itak Džabest, s katerim je novembra 2008 odgovoril na vstop Tušmobila na trg, že dva meseca po njegovi uvedbi uporabljal nedovoljeni mehanizem škarij cen, ta manever pa je uporabil tudi pri drugih novih paketih (Povezani 11 in 33).

Pri dokazovanju je uporabil test EEO, ki ga priporoča Evropska komisija in ki ocenjuje, ali bi lahko prevladujoči operater ponujal posamezno storitev z dobičkom, če bi moral plačevati enake vstopne stroške (veleprodaje ali terminacije), kot jih zaračunava konkurentom. Nedopustna poslovna praksa se je zelo očitno pokazala v zmanjšanih prihodkih na minuto pogovora in na uporabnika ter tudi v nižjih skupnih prihodkih po uvedbi teh paketov.

Prav zaradi zgoraj očitanega je urad za varstvo konkurence proti Mobitelu sprožil postopek ugotavljanja domnevne zlorabe prevladujočega položaja.