Z izjemo vključitve delnic nekaterih slovenskih družb v skupna indeksa skupine CEESEG drugih sprememb vlagatelji niso opazili. Delež mednarodnih vlagateljev na Ljubljanski borzi je še vedno zelo nizek, prav tako likvidnost. Letos je bilo na Ljubljanski borzi v povprečju sklenjenih zgolj za dva milijona evrov poslov na dan, medtem ko je povprečni dnevni promet v letu 2007 znašal več kot devet milijonov evrov.

"Aktivnosti potekajo v skladu z načrti, prve navzven vidne spremembe pa lahko pričakujemo v drugi polovici leta," je pred današnjo finančno-borzno konferenco povedal predsednik uprave Ljubljanske borze Andrej Šketa. Ta meni, da je Ljubljanska borza že sedaj mednarodno bolj prepoznavna, vendar to še ni privedlo do povečane likvidnosti.

Šketa dodaja, da bo jeseni na Ljubljanski borzi uveden trgovalni sistem Xetra, kar bo mednarodnim vlagateljem olajšalo dostop do Ljubljanske borze. V prihodnjih letih naj bi borze iz skupine CEESEG uvedle tudi skupni poravnalni sistem, preko katerega se bodo poravnavali vsi mednarodni posli. S tem bodo po Šketovem mnenju nadgradili obstoječe lokalne poravnalne sisteme. Kakšno vlogo bo imela, če jo sploh bo imela, pri tem Centralna klirinško depotna družba KDD, za zdaj ni znano.

Največ možnosti sodelovanja z dunajsko borzo Šketa vidi predvsem v skupnem pridobivanju novih vlagateljev, tako za sekundarni trg kot tudi za prve javne prodaje. "Pomembno je, da gre za investitorje, ki že poznajo regijo in bodo v primerjavi z ostalimi CEESEG-produkti najlaže razumeli priložnosti, ki se ponujajo v Sloveniji," meni Šketa.

Posebno pozornost pa bo morala Ljubljanska borza nameniti tudi uvrstitvi novih družb na Ljubljansko borzo. Trenutno se namreč na Ljubljanski borzi trguje zgolj z delnicami 76 družb, število se že več let vztrajno zmanjšuje. V zadnjih dveh letih so Ljubljansko borzo zapustili Lesnina, Merkur, Tosama, Droga Kolinska, ACH, DZS, Delo, Emona Obala, Comet, Swaty, Etra 33, Belinka in številni drugi, medtem ko sta od večjih družb na Ljubljansko borzo vstopili le Nova KBM, Sava Re in Zavarovalnica Triglav.

matjaz.polanic@dnevnik.si