Mankoč pravi, da bo to priznanje "deponiral" kar pri starših, saj ima sam že shranjeno priznanje za svetovni rekord iz leta 2001, sicer pa na dosežek in tovrstna priznanja pomisli bolj redko: "Seveda sem tega zelo vesel. Tudi pomislim na to včasih že, ko delam kakšno analizo, sicer pa moram biti usmerjen naprej in prihodnjim dosežkom. Ne morem in ne smem se zadovoljiti s starimi izidi." Obenem je Mankoč vnovič nekoliko pokritiziral Plavalno zvezo Slovenije za katero je ocenil, da mu ni dovolj pomagala pri pripravah na rekord in je večji del bremena nosil njegov matični klub - Ilirija Ljubljana.

Tudi letos Mankoč napoveduje naskok na kar tri medalje. Prve že poleti na evropskem prvenstvu v Budimpešti, jeseni pa nato najprej na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih na Nizozemskem in na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Dubaju. "Kot poudarjam, se pripravljam na vse tri tekme, a bom tja potoval le v primeru, če bom vedel, da se lahko borim za eno od medalj. Pri 32 letih sem prestar, da bi odhajal na tekme z drugačnim ciljem, izjema je lahko štafeta, če bi me za reprezentanco potreboval selektor."

Mankoč in njegov trener Dimitrij Mancevič sta okvirno predstavila tudi program priprav za letošnjo sezono, pri kateri je v zdajšnjem obdobju v ospredju sodelovanje s skupino italijanskega trenerja Andrea de Nina, v kateri trenirata tudi Rus Jevgenij Korotiškin in Srb Milorad Čavić. Med drugim bo Mankoč v maju na pripravah in tekmah na Ptuju in v Banji Luki, kasneje pa v Italiji in na koncu še na višinskih pripravah v Franciji, končne priprave na EP pa bo najverjetneje opravil v Kopru. Po Mancevičevem mnenju je za Mankoča edina možnost, da veliko sodeluje z različnimi trenerji in plavalci, saj mu le to še lahko zagotavlja napredek.