Ti sovražniki medijev so močni, nevarni, nasilni in nad zakoni. Imajo moč cenzure, zapiranja, ugrabljanja, mučenja in v najhujših primerih umora novinarjev, je v sporočilu zapisal RSF, ki ima sedež v Parizu.

Na seznamu je 17 predsednikov držav in vlad, med njimi kitajski predsednik Hu Jintao, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ruandski predsednik Paul Kagame, kubanski voditelj Raul Castro in ruski premier Vladimir Putin.

Nov na seznamu, ki ga RSF dopolnjuje vsako leto, je talibanski voditelj Mula Omar. Njegov vpliv se širi tako v Afganistanu kot Pakistanu, na seznam pa je bil uvrščen zato, ker je njegova sveta vojna usmerjena tudi proti medijem. Njegovi pajdaši grozijo lokalnim novinarjem, ki ne širijo njegove propagande, v letu 2009 pa je bilo okoli 40 talibanskih napadov usmerjenih neposredno na novinarje in medije, navaja RSF.

Na seznam je po novem uvrščen tudi prokremeljski čečenski predsednik Ramzan Kadirov. Kdorkoli dvomi v njegovo politiko, se izpostavlja smrtonosnim povračilnim ukrepom, sporoča RSF, pri čemer omenja umora novinarke Ane Politkovske in borke za človekove pravice Natalije Estemirove.

Med sovražnike medijev so bile uvrščene tudi zasebne milice na Filipinih, potem ko so privrženci guvernerja v provinci Maguindanao ubili 50 ljudi, med njimi 30 novinarjev.

V Latinski Ameriki so po navedbah RSF za nasilje nad mediji odgovorni predvsem preprodajalci droge, kubansko državno vodstvo, kolumbijska gverilska skupina Farc in paravojaške skupine.

Na seznamu RSF so tudi italijanske mafijske združbe, baskovska separatistična organizacija Eta in somalijske islamistične milice, povzema francoska tiskovna agencija AFP.