Dvaindvajsetletni motociklist iz Palma de Mallorce je zaznamoval letošnjo drugo dirko za svetovno prvenstvo. Lorenzo je preizkušnjo na andaluzijskem dirkališču v Jerezu začel dokaj rezervirano, nato iz kroga v krog stopnjeval svoj ritem in šest krogov pred koncem prehitel drugouvrščenega Rossija, tri kroge pred koncem pa še vodilnega Pedroso.

V zadnjih krogih sta Španca uprizorila pravi motociklistični triler: dva kroga pred koncem je dvakrat prišlo do njunega bližnjega srečanja, v zadnjem krogu pa je Lorenzo vendarle ukanil svojega dve leti starejšega rojaka in prvi prečkal ciljno črto. Njegovo veselje je bilo nepopisno, v častnem krogu je zaustavil svoj jekleni konjiček ob zbiralniku vode in brez obotavljanja skočil vanj, nato pa v mokrem kombinezonu ponosno stopil na zmagovalni oder in dvignil največji pokal v Jerezu.

"Še vedno sem pod vtisom današnje zmage. Besede mi gredo težko iz ust, lahko rečem le, da sem vozil na mejah svojih zmožnosti," je bil na tiskovni konferenci redkobeseden junak današnje preizkušnje v Jerezu.

Pred začetkom današnje dirke je za absolutnega favorita veljal "osmoljenec" Pedrosa. Motociklist iz Sabadella je blestel v kvalifikacijah, na današnji dirki pa je takoj prevzel vodstvo. Na drugo mesto se je s četrtega prebil v zadnjem desetletju najbolj vznemirljiv "jezdec jeklenih konjičkov" - Rossi. "Doktor" v Jerez ni prišel 100-odstotno pripravljen, kar je bila posledica padca na treningu letošnje uvodne dirke v Katarju, kjer si je natrgal ramenske vezi. Večji del dirke je kazalo na zmago Pedrose, dokler se ni iz ozadja v ospredje prebil Lorenzo in v mojstrskem slogu ukanil vso konkurenco.

V novoustanovljenem razredu Moto2, ki je pred začetkom sezone nadomestil četrtlitrski razred, vsi dirkači pa uporabljajo enotne motorje proizvajalca Honda, je smetano pobral Španec Toni Elias. Za njim sta se uvrstila Japonec Šoja Tomizava in Švicar Thomas Lüthi.

V najšibkejšem razredu (do 125 ccm) je na stopničke stopila španska trojka: prvi je bil Pol Espargaro (Derbi), drugi Nicolas Terol, tretji pa Esteve Rabat (oba Aprilia).

Naslednjo dirko bo 23. maja gostil Le Mans, kjer bo tekma za Veliko nagrado Francije.