Certifikat, koprski logistični koncern ga je formalno prejel pretekli četrtek, potrjuje, da je Intereuropa v EU prepoznana kot varen in zanesljiv partner v mednarodni trgovini, so v sporočilu za javnost zapisali v Intereuropi.

Certifikat bo po njihovih navedbah koncernu prinesel višji mednarodni ugled, partnerjem pa zagotovila o spoštovanih višjih varnostnih in varstvenih standardih ter nižji stopnji tveganja. Podjetja s certifikatom, v Sloveniji jih je do zdaj 30, v EU pa več kot 2300, bodo lažje poslovala in hitreje izvajala carinske postopke. To bo po navedbah iz Intereurope pomembno zlasti po januarju 2011, ko se bo poostril nadzor nad pretokom pošiljk izven meja EU.

Med spremembami carinskega zakonika, ki jih je EU sprejela za zmanjšanje tveganj varnosti v mednarodnih dobavnih verigah, sta poleg uvedbe certifikata AEO še najavljanje blaga carinskim organom pred vstopom oziroma izstopom iz unije ter sprejem enotnih kriterijev za oceno tveganja. Spremembe bodo po pisanju Intereurope vplivale na skoraj vse vidike poslovanja podjetij, ki kupujejo, prodajajo ali prevažajo blago v unijo ali iz nje.

Pošiljke, ki ne bodo ocenjene kot varne, bodo v prihodnosti predmet pogostejših in temeljitejših pregledov na meji, kar bo vplivalo na podaljševanje dostavnega časa tovora, so pojasnili v Intereuropi. Nasprotno pa bodo podjetja s certifikatom AEO obravnavana kot varni in zanesljivi partnerji v mednarodni trgovini, kar bodo carinski organi po mnenju Intereurope nedvomno upoštevali tudi pri oceni tveganja posamezne pošiljke.