Če naj koprsko pristanišče ostane v koraku s sosednjimi, mu je po Veselkovem mnenju potrebno omogočiti razvoj "Mi smo razvojno naravnani, a je zavor, kamnov spotike in nastavljenih nog kar nekaj," poudarja.

Koprsko pristanišče je po besedah njegovega prvega moža za potencialne tuje partnerje zanimiva naložba. "Strinjam se s tem, da je Luka Koper kot edina slovenska luka nacionalnega interesa. Strinjam se tudi, da ima država v luki večinski lastniški delež. Vprašanje je ostalih 49 odstotkov," meni.

Primeren strateški partner bi bil tisti, ki bi v družbo prinesel svež kapital, nove blagovne tokove in nov način upravljanja storitev. Z nekaterimi, ki so izpolnjevali vse tri zahteve, so se v preteklem letu že pogovarjali.

Luka Koper je po mnenju Veselka trenutno najbolj konkurenčno med pristanišči v Severnem Jadranu. Delež tovora, ki je je skozi koprsko pristanišče potoval iz ali na tržišča srednje Evrope, je v času krize rasel, čeprav sta skupni uvoz in izvoz na teh tržiščih upadla, poudarja. Podatki o pretovoru v prvih treh mesecih letošnjega leta kažejo prva znamenja oživljanja po gospodarski krizi, meni.

Zgodbe z Ankaranom Veselko ne želi komentirati, dokler se ta ne bo zaključila. Njegove izjave so bile, kot pravi, v preteklosti vzete iz konteksta. "Kot predsednik uprave moram svoje zaposlene in lastnike opozarjati o potencialnih nevarnostih konflikta dveh povsem različnih prostorskih politik. V tem konkretnem primeru me ne zanima, ali se nekdo bori za evre, ki jih Luka Koper daje skozi koncesnino, ali za karkoli drugega," pravi.

Na vprašanje, ali je med podpisniki peticije civilne iniciative Tujega nočemo, svojega ne damo za razpis zakonodajnega referenduma, pa odgovarja, da ne.