Gre za ključen dokument pri morebitni sanaciji velenjskega gradbenega podjetja. Medtem ko naj bi se banke v sporazumu zavezale, da bodo posojila Vegradu reprogramirale za obdobje enega do dveh let, lastniki pa se zavezali k dokapitalizaciji v višini do deset milijonov evrov, naj bi uprava Vegrada s podpisom jamčila, da se bo z dobavitelji dogovorila, da bodo ti podjetju oprostili del obveznosti. Kot smo že poročali, naj bi se dobavitelji skupaj odpovedali približno 25 milijonom terjatev, kar je enako približno petini celotnih Vegradovih obveznosti.

Po neuradnih informacijah naj bi bilo s sporazumom še vedno povezanih več neznank. Več virov nam je potrdilo, da se Vegrad, ki ga vodi Hilda Tovšak, in njegovi lastniki z bankami na čelu z NLB še vedno niso dogovorili o višini obrestne mere, po kateri bi jim Vegrad v prihodnjih mesecih vračal obveznosti. Več naj bi bilo znano po jutrišnji seji.

Na lastniški "fronti" pa še vedno ni znano, ali bo v dokapitalizaciji Vegrada sodelovala družba pooblaščenka kot največja, skoraj 57-odstotna lastnica Vegrada. Z njenim vplačilom svoje sodelovanje v dokapitalizaciji pogojuje tudi država, ki prek Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP) obvladuje 29 odstotkov velenjskega gradbenega podjetja, saj svojega deleža nikakor ne želi povečevati. Če bi lastniki Vegrada vanj res vložili deset milijonov evrov, bi morala pooblaščenka Vegrad Naložba prispevati najmanj šest milijonov evrov, kar je le slab milijon evrov manj od njenega kapitala z zadnjega dne leta 2008.

Pri tem naj bi se lastniki sicer načelno dogovorili, da bodo Vegrad dokapitalizirali le z denarjem in ne s pretvorbo terjatev upnikov v lastniške deleže, kot je sprva predvidel sanacijski načrt, ki so ga spisali v upravi. Zadnjo besedo o dokapitalizaciji bo imela skupščina družbe, ki naj bi bila sklicana v prvi polovici maja.

primoz.cirman@dnevnik.si